Portekiz jetleri Romanya'da hava polisi olacak

Portekiz jetleri Romanya'da hava polisi olacak

BÜKREŞ (CİHAN)- Romanya Milli Savunma Konseyi (CSAT) toplantısını dün gerekleştirdi. Toplantıda mayıs ve haziran aylarında NATO'ya bağlı 4 Portekiz F-16'sı ve 150 sivil ve askerin hava polislik görevi için Romanya'da konuşlanmalarına onay çıktı.

Dün Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis başkanlığında Milli Savunma Konseyi (CSAT) toplandı. Toplantıya Başbakan Viktor Ponta, Milli Savunma Bakanı Mircea Dusa, Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu, Genelkurmay Başkanı Korgeneral Nicolae Ciuca ve diğer yetkili bakanlar ve yardımcıları katıldı. Toplantıda geçtiğimiz gün meclis tarafından görevi onaylanan Romanya milli istihbarat teşkilatı şefi Eduard Hellvig'de hazır bulundu.

Toplantıda Ukrayna'nın güvenlik durumu ve Romanya'ya etkilerinin analizleri görüşüldü. Bölgedeki krizin başlangıcından bu yana Ukrayna için istikrarlı bir tutum içinde olunduğu ve buna devam edileceği belirtildi.

Ayrıca toplantıda Romanya silahlı kuvvetlerinin muharebe kapasitesinin artırılması ve savunma bütçesinin Romanya gayri safi milli hasılasının yüzde 2 sine çıkarılması karara bağlandı.

NATO ve Avrupa Birliği ile işbirliği içinde bilgi paylaşımını kolaylaştırıcı gerekli yasaların düzenlenmesi ye yenilenmesi kararları alındı.

Siber Güvenlik Ulusal Müdahale Merkezi (CERT-RO) siber güvenlik müdahale yeteneklerinin geliştirilmesi ve uluslararası işbirliği faaliyet raporları görüşüldü.

Ayrıca Milli Savunma Konseyi Romanya'da NATO adına hava polisliği misyonunu gerçekleştirmesi için yaklaşık 150 sivil asker ve 4 adet F16 savaş uçağının Mayıs-Haziran 2015 tarihlerinde ülkede görev yapmalarına onay verdi. Gerekli yasa için Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis Parlamento'yu bilgilendirecek.

Toplantı sonunda 2014 Mili Savunma Konseyi raporu onaylandı ve incelenmesi için meclise gönderildi.

CİHAN
<< Önceki Haber Portekiz jetleri Romanya'da hava polisi olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER