Pozantı Belediye Başkanı Çay: En güzel sonbahar Belemedik'te yaşanır


Adana'nın Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, dünyanın en güzel sonbaharının Belemedik'te yaşandığını söyledi. Asırlık çınar ağaçlarının da bulunduğu zengin doğası ve geçmişi Birinci Dünya Savaşı'na kadar uzanan tarihi kimliğiyle keşfedilmeyi bekleyen bakir bir Anadolu coğrafyasını tüm dünyaya tanıtmayı hedeflediklerini belirten Belediye Başkanı Çay, bu girişiminde en önemli adımı attı.

Pozantı'nın Belemedik Yaylası'nın tanıtım kampanyasında ilk organizasyon Asırlık Çınarın Gölgesinde isimli karma fotoğraf sergisi oldu. Pazar günü açılışı yapılan fotoğraf sergisine Adana ve Mersin'den yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Adana Garı'ndan özel bir tren bu fotoğraf sergisini ziyaret etmek isteyen vatandaşlar için sabah erken saatlerde hareket etti. Farklı sivil toplum kuruluşlarının organizasyonları ve vatandaşların özel otomobilleriyle adeta akın ettiği sergide hayli renkli anlar yaşandı.

Belediye Başkanı Mustafa Çay'ın fotoğraf sergisi açılışında eline mikrofonu alıp bizzat sözlerini kendisinin yazdıkları da dâhil olmak üzere Pozantı'nın yöresel türkülerini söylemesi etkinliğin en dikkat çekici noktalarından biriydi. Tren, otobüs ve otomobilleriyle Adana'ya 117 kilometre, Pozantı ilçe merkezine 9 kilometre mesafedeki bu doğa harikası bölgeyi ilk kez görenler ve geçmiş yıllarda 'sonbahar' manzaralarını görüntülemek isteyenler adeta birbiriyle yarıştı.

Asırlık çınar ağaçlarından sonbahar rüzgârının etkisiyle yerlere savrulan yapraklar etkinliğe katılanlarda adeta bir 'rüya etkisi' oluşturdu. Binlerce ziyaretçi gerek doğanın en sade haliyle ortaya çıkan sonbahar görüntülerini, gerekse Birinci Dünya Savaşı'nda bölgede sıfırdan bir şehir inşa eden Almanlardan kalan tarihi yapılar arasında fotoğraf çekmek ve objektiflere poz vermek için sıraya girdi.

Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, 'Belemedik'in özellikle sonbahar mevsimindeki doğal güzelliklerinin dünyanın hiçbir köşesinde yaşanmadığı kadar güzel olduğunu vurguladı. Başkan Çay; "İki yıl öncesine kadar Belemedik köy statüsündeydi. Bizim belediye olarak bölgeye fazla bir etki şansımız yoktu. Ancak son iki yıldır Pozantı ilçesinin bir mahallesi durumuna geldiği için artık Belemedik'in tanıtım ve planlamasıyla daha yakından ilgilenme şansımız oldu." dedi.

Pozantı Belemedik'in özellikle kasım ve aralık aylarında dünyanın bütün şairlerinin dizelerine, ressamlarının tablolarına yansıtmaya çalıştığı sonbaharı, hüznü ve aşkı en güzel haliyle doğal olarak yansıttığını belirten Belediye Başkanı Mustafa Çay, "Belemedik'in bu doğal güzelliklerini tüm dünyaya tanıtmayı ve dünyanın her köşesinden bu doğallığı yaşamak isteyen misafirlerimizi burada ağırlamak istiyoruz. Bu gayretlerimizde bizlere yardımcı olan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü başta olmak üzere tüm bürokrat ve sivil girişimlere teşekkür ediyorum. Belemedik'te eşsiz bir sonbahar yaşamak isteyen dünyanın her köşesindeki tüm dostlarımızı Akdeniz'in sıcak misafirperverliği ile karşılayacağımızı bilsinler. Onları şehrimizde ağırlamaktan mutluluk duyarız" diye konuştu.

POZANTI BELEMEDİK'İN TARİHİ

Belemedik Yaylası, zengin doğa manzarası ile tamamen bakir durumdadır. Ayrıca Birinci Dünya Savaşı'nda burada görev yapan Alman askerlerinin inşa ettiği tarihi yapılar ve Alman mezarlığı da mevcuttur. Çakıt Suyu kıyısında kurulmuş Belemedik'te taş ve ahşaptan yapılmış yayla evlerinde konaklanmaktadır. Yaban hayatı yönünden hayli zengin olan yörede yabankeçisi, yabandomuzu ve yırtıcı kuşlar gözlemlenebilir. Köydeki anıt çınar ağacı 200 yaşındadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde son yıllarda modern tarımla işlenen meyvelerden şeftali, nektarin, erik, kiraz ve elma bahçeleri de bulunmaktadır.

BELEMEDİK'E NASIL ULAŞILIR?

Adana'ya 117, Pozantı'ya 9 kilometre uzaklıkta bulunan bu yayla köyüne tren veya Pozantı üzerinden araçla stabilize yoldan ulaşılır. Belemedik'ten, Çakıt Vadisi takip edilerek 1900'lü yıllarda Almanlar tarafından demiryolu yapımı için lojistik amaçla yapılan yol üzerinden Hacıkırı'na da gidilebilir. Son olarak James Bond Skyfall filminin de çekimlerine mekânlık yapan bölgede yöre halkının 'Koca Köprü' diye andığı Varda Köprüsü de aynı bölgede bulunmakta. CİHAN
<< Önceki Haber Pozantı Belediye Başkanı Çay: En güzel sonbahar Belemedik'te... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER