Prof. Dr. Bultmann: Gülen yalnız değil, dünyaya hitap ediyor

Almanya'nın Hannover şehirinde Forum Dialog Niedersachen e.V.'nin organize ettiği programda alanında önde gelen Almanların dilinden Hizmet Hareketi anlatıldı.

SHABER3.COM

NURULLAH KAYA - HANNOVER

Forum Dialog Niedersachen e.V.'nin organize ettiği programda konuşan Erfurt Üniversitesi'nden Prof Dr. Christoph Bultmann ve Dr. Gabor Lengyel, Hizmet Hareketi’yle ilgili önemli paylaşımlarda bulundu. Hizmet Hareketi’ne ve Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi’nin yazdıklarına eleştirel bakış açıları da ortaya koyan Bultmann, Gülen’in medeniyetin ahlak üzerine inşa edilmiş olması gerektiği tezine dikkat çekti. Hizmet Hareketi’ndeki mültecileri çok iyi anladığını belirten Dr. Rabbiner ise kendisinin de yıllar önce nasıl mülteci olduğunu anlattı. 

Fethullah Gülen üzerinden bilgiye erişim başlığı altında konuşan Erfurt Üniversitesi'nden Prof Dr. Christoph Bultmann, Hocaefendi’nin kitaplarından çok fazla alıntılar yaparak kutsal kitapların Hermaneutik tefsirleri üzerinde çalıştığı için Fethullah Gülen'in Kuran tefsir anlayışının ilgisini çektiğini kaydetti. 

Hizmet Hareketi hakkında birçok akademik çalışma yapıldığına işaret eden ve örnekler veren Bultmann, “Gülen'in yazılarının ekseni saygı, sevgi, demokrasi, insan hakları ve dinler arası diyalogdur. Gülen, yazılarında entelektüelite ve bilinçli medeniyeti işliyor. Saygı, sevgi, demokrasi ve insan hakları üzerinde duruyor… Konuşmaları tek bir insana değil diğer insanların da kabul ettiği konular. Gülen, bilginin medeniyeti oluşturduğunu, medeniyeti besleyenin de entelektüel bir bilinç olduğunu belirtiyor. Medeniyetin ahlak üzerine inşa edilmiş olması gerektiğini ifade ediyor. Bu belirli bir dinin değil insanlığın ahlaki değerleri. Evrensel bütün insanlara hitap eden bir değerler ortaya koyuyor... Gülen bir gruba değil tüm dünyaya hitap eden biri. Takva ifadesi başka dinde olmayan bir kavram. Muhasebe eden ve açık olan bir Müslüman anlayışı var… Şunu söyleyebilirim; Gülen, tek yani yalnız değil bu vaazlarıyla bu dünyaya hitap ediyor. Gülen yazılarında ve sohbetlerinde sık sık insanlara ideallerini hatırlatıyor ve moral veriyor. Ayrıca ahlak, emniyet, doğruluk, bilinç ve şuur konularının üzerinde duruyor. Türk kültürüne başka kültürlerin karışmaması gerektiği görüşününse sıkıntılı olabileceğini düşünüyorum.” açıklamasını yaptı. 

Mültecileri çok iyi anladığını belirten Dr. Gabor Lengyel, “Ben Budapeşte doğumluyum. 1956 yılında ben de mülteci olarak Budapeşte'den buralara geldim. Budapeşte’den toplama kamplarından kurtularak hayatta kaldım. Holokost’u yaşamış bir çocuk olarak İsrail’e iltica ettim. Bu sebepten dolayı Balkanları şahsen biliyorum. 2009 yılında Hannover'da haham olarak göreve başladım. Hizmet ve hizmet gönüllüleri ile tanışma fırsatı yakaladım. 2016’dan bu yana mevcut tanışıklığım devam ediyor. İftar programlarına katıldım. Derneklerle tanıştım. Dernekle 2018 yılında okullarda bir proje başlattık. Pandemiye kadar okullarda İslamiyet ve Musevilik hakkında Workshoplar vererek, ön yargılara ve düşmanlığa karşı çalıştık. Din özgürlük üzerine kurulmuştur. Hizmetin, korunmuş haklara saygısını takdir ediyorum.”

Konferansta söz alan Prof. Dr. Ursula Rudnick, "Hizmetle tanışmama vesile olan ögretmenlik okuyan bir kız ögrençiydi. Açık ve meraklıydı. Yahudilik, yaşayan gelenek ve Hristiyanlıkla ilgileniyordu. Onda herhangi bir çekince hissetmedim, sadece açık bir merak. Hannover Eyalet Kilisesi'nin Kilise ve Yahudilik Temsilcisi olarak çalışmalarım hakkında konuşmam için beni Hizmet'in kadın sohbetine davet etti ve bu daveti memnuniyetle kabul ettim. Bu davet üzerine bugüne kadar Hizmet gönülleriyle beraber üç sema dinle ilgili ortak konular üzerinde durduk. Noel döneminde ve Ramazan ayında birlikte programlar yaptık. Fethullah Gülen'in Hıristiyanlık ve Museviliğin değerlerine saygı duyulması için dinler arası diyalog taahhütlerine ilişkin alıntılarını duyuyorum, okuyorum ve bunu burada, Hannover'de, yapmış olduğumuz programlarda, Hizmet gönüllerinde görüyorum ve yaşıyorum. Hıristiyanlığın ve aynı zamanda Yahudi geleneğinin ve gerekirse diğer dinlerde saygı, sevgi ve hoşgörü ile beraber yaşanabilecegini söylüyor" şekilde konuştu. 

Organizasyonda Verband für Gesellschaftliches Engagement e.V. (VGE) Federasyonu Başkan Yardımcısı İrfan Kumru şunları ifade etti; “Hizmet 1980 yıllarında Almanya’ya adıma attı. İnsan hakları, demokrasi, kadının rolü üzerine durdu, kültürel olarak insanların bu konuları konuştukları sohbetler oluşturdu. Çalışma grupları yaptı. Sohbetler oluşturdu. Özellikle çocukların ders ihtiyaçları için kurumsallaşma gerekti. Onlar farklı bir ortamda oldukları için kendi dinleri olan İslamiyet’in öğrenilmesi için kültür merkezlerini oluşturuldu. Bugün federasyonlar ve derneklerimiz var… Hizmet dinamik bir yapı, az personeli var ve çok iş yapmaya çalışıyor, bundan kaynaklanan problemler var…” 


Konuşmacılar fikirlerini ifade ettikten sonra salondaki davetlilerin sorularına cevaplar verdiler. Son derece dikkat çekici konuların masaya yatırıldığı organizasyonda Hizmet Hareketi'yle  ilgili Almanların gözüyle birçok konu dile getirilmiş oldu. 

<< Önceki Haber Prof. Dr. Bultmann: Gülen yalnız değil, dünyaya hitap ediyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER