Prof. Dr. İnanç: Sağlıklı beslenme sınav başarısına katkıda bulunur


KAYSERİ (CİHAN)- Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neriman İnanç, 15 Mart Pazar günü yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek öğrencilere "sağlıklı beslenme" konusunda önerilerde bulundu.

Sınav dönemlerinde başarılı olabilmek için kaygı ile baş etme, uyku ve egzersiz programlarının yanında beslenmeye de çok dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Neriman İnanç, "Öğrencilerin başarısında beslenmenin önemli bir rol oynadığı unutulmamalıdır. Sağlıklı beslenme; hem fiziksel ve ruhsal sağlığı olumlu etkiler, stresin olumsuz etkilerini azaltır, hem de sınav başarısına katkıda bulunur" dedi.

Sınavlarda başarıyı etkileyecek hiçbir besinin tek başına mucizevi etkisinin olmadığının bilinmesi, sağlıklı ve başarılı olmak için yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Neriman İnanç, gerek sınavlara hazırlanırken, gerek eğitim yılı boyunca süren sınav dönemlerinde öğrencilerin bilinçli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulayarak doğru besin seçimine özen göstermeleri gerektiğini belirtti.

YGS için son hazırlıklar yapılırken sağlıklı beslenme konusunda önerilerde bulunan Prof. Dr. Neriman İnanç şu bilgileri verdi: "Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanılmalı ve sınav günü mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Gece boyu açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim duyduğundan kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılmakta, baş ağrısı ve yorgunluk oluşabilmektedir. Yapılan araştırmalar iyi kahvaltı yapan öğrencilerin daha başarılı olduklarını ortaya çıkarmıştır. Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında peynir ve yumurta, birkaç dilim tam buğday unundan yapılmış ekmek, pekmez-tahin, zeytin ile domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve bulunmalıdır. Salamuralar, sucuk veya tuzlu çubuk krakerler gibi tuz içeriği fazla olan besinleri, sınav esnasında susamaya neden olacağı için tüketilmemelidir."

Prof. Dr. İnanç, B grubu vitaminler beyni strese karşı koruduğunu söyleyerek, "Fiziksel ve zihinsel sağlığı etkiler ve bu vitaminler beynin gıdası olarak adlandırılır. Beyin için enerji üretimine katkıda bulunan B grubu vitaminler yeterli miktarda alınırsa konsantrasyon, öğrenme, hafıza gücünde ve bilişsel performansta artış olur. Bu nedenle sınav sabahı ekmek tercihiniz B grubu vitaminlerce zengin tam buğday veya çavdar ekmeği olmalıdır. Sindirim rahatsızlıklarına ve zehirlenmelere yol açabileceği için dışarıda ve açıkta satılan yiyecekler tercih edilmemeli, paketli ürün alırken de son kullanma tarihine dikkat edilmelidir. Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller ve lahana gibi gaz yapıcı besinler tüketilirken dikkatli olunmalıdır. Yine sınavdan bir gün önce midenizde rahatsızlıklara sebep olabilecek kızartma türü, çok yağlı, ağır soslu yemekler tercih edilmemelidir" diye konuştu.

Prof. Dr. Neriman İnanç, kafein içeren yiyecekler adrenalinin serbest kalmasına böylece stres düzeyinin artmasına neden olabildiği uyarısında bulunarak, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu nedenle çay, kahve, kolalı içecekler gibi kafein içeren besinlerin yerine süt, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir."
CİHAN
<< Önceki Haber Prof. Dr. İnanç: Sağlıklı beslenme sınav başarısına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER