Prof. Dr. Ömer Özkan: Hasta uyandı, en ufak bir sorun görünmüyor


Türkiye'nin dördüncü, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin ise üçüncü kol nakli ameliyatının başarıyla gerçeklemesinin ardından operasyonu yapan Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi kameralar karşısına çıkarak, operasyonun detayları hakkında bilgiler verdi. Operasyonun son derece rahat geçtiğini ifade eden Özkan, nakil yapılan Mustafa Sağır'ın (31) uyandırıldığını, ancak ilk 24 saatlik sürenin geçmesini beklediklerini açıkladı.

Oldukça başarılı bir ameliyat geçirdiklerini belirten Özkan, "Bu tür nakiller bireysel olarak az miktarda yapılıyor ama hem merkezimizi için hem ülkemiz için çok değerlidir. Halkımız ve memleketimiz için çok önemli." diye konuştu. Başarının sadece kendisine mal edilmemesi gerektiğini belirten Özkan, ekiple birlikte bu operasyonu yaptıklarını herkesin büyük bir katkı sağladığını söyledi. Bireysel ameliyatın değil, operasyonun başarılı olması önemli olduğunu kaydetti.

Hasta hakkında da bilgiler veren Özkan, "Hastamız 31 yaşında talihsiz bir kaza geçirmiş. 8 yıl önce nehir kenarında balık avlarken, bilmediği bir cismi karıştırırken alev alması patlaması sonucu kollarını kaybetmiş. Erdemli bir ailenin bağışı sonrası 6 aileye umut olan nakil sonrası bu hasta da kollarına kavuşmuş oldu." dedi.

Operasyondan sonra 24 saati henüz görmediklerini hatırlatan Özkan, "Hasta yoğun bakımda uyandırıldı, öğleden sonra da servisine almayı planlıyoruz. Şu an için en ufak bir sorun görünmüyor. Bu tür ameliyatlarda erken dönemlerdeki görüntü genelde önemlidir. Ancak nakil ameliyatlarında ilk 10 gün çok önemlidir. Özelikle cerrahi komplikasyon olmaması, dokunun tutması açısından serviste yakın gözlem içerisinde tutulacak. İnşallah başarılı bir şekilde taburcu ederiz." şeklinde konuştu.

Nakil sonrasında bazı risklerin bulunduğuna da değinen Özkan, geliştirilen ilaçlara rağmen her türlü nakilde diğer hastalara göre riskin daha fazla olduğunu söyledi. Bu tür hastaların yaşamlarına ve temizliklerine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti. Hastanın çok dikkat etmesine karşın çok basit bir gribi çok ağır bir biçimde atlatabileceğini ifade etti. Ancak iki kolunu kullanamayan bir hasta için bu risklerin dikkate değer olduğunu dile getirdi.

Kendilerine bu tür operasyonların yapılması için imkan sağlayan üniversite yönetimi ve Sağlık Bakanlığı'na teşekkür eden Özkan, sözlerine şöyle devam etti: "Her zaman bu tür ameliyatları benimseyen, destekleyen anlayış içinde bulundular. Bu bireysel bir ameliyattan çok organizasyon ve altyapının, takibinin yapılabilmesi açısından çok önemli. Son bir hafta içerisinde bizim kol naklimizle beraber, kalp, böbrek, pankreas diğer nakiller de burada yapıldı. Karaciğerle birlikte 15'ten nakil 5 günde bu hastanede gerçekleştirilmiş oldu. Hastanenin vizyonu organ nakliyle birlikte bizi çok mutlu ediyor, desteği bu açıdan da çok önemli."

KOLLARINI 1 YIL SONRA KULLANABİLECEK

Özkan, çift kol nakli yapılan Sağır'ın birinci yılın sonunda kollarını çok rahat kolay kullanabileceğini söyledi. Özkan, "Bir yılın sonunda şu ana kadar yapmadığı birçok şeyi yapacak." dedi.

Daha önce Türkiye'nin ilk yüz naklini de gerçekleştiren Özkan'a yüz nakillerine devam edilip edilmeyeceği yönündeki soru yöneltildi. Özkan, her zaman hazır olduklarını, 43 çift kol nakli hastasının beklediği cevabını verdi. Özkan, donörlerin kendi nakil merkezinden çıkmış olmasının işlerini kolaylaştırdığını söyledi.

Nakil sonrası düzenlenen toplantıda konuşan AÜ Rektör vekili Prof. Dr. Mustafa Ünal, "Organ nakli merkezimizin başarılarına artık alıştık. 48 saat içinde 11 organ nakli yapılmıştı. Dün Ömer Özkan ve Özlenen Özkan hocamız ve ekibi tarafından merkezimizde 3. çift kol nakli yapıldı. Bu başarından dolayı Organ Nakli Merkezimizi, ekibimizi ve özellikle de Ömer Özkan hocamızı tebrik ediyoruz. Kutluyoruz. Başarılarının devamını diliyoruz. Organ Nakli Merkezimize her türlü desteği veriyoruz. Desteğimizi vermeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Toplantıya AÜ Hastanesi Başhekimi Murat Turhan AÜ Organ Nakli Merkezi Başkanı Bülent Aydınlı ve diğer ekip üyeleri de katıldı.

NAKİL YAPILAN HASTA UYANDI

Antalya'da 31 Ocak'ta geçirdiği motosiklet kazası sonucu kaldırıldığı hastanede dün beyin ölümü gerçekleşen 23 yaşındaki Emin Konar'ın bağışlanan kolları, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ile Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan ve ekibi tarafından yaklaşık 12 saat süren ameliyatla Sağır'a nakledildi. Yoğun bakımda tutulan Sağır, uyandı. Sağır'ın ilerleyen saatlerde servise çıkarılması planlanıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Prof. Dr. Ömer Özkan: Hasta uyandı, en ufak bir sorun... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER