Prof. Dr. Ören: Meme kanserinden korkmayın


Genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Durkaya Ören, kadınlarda sıkça görülen meme kanserinin, korkulacak bir hastalık olmadığını söyledi. Kadınlarda görülen kanserlerin yüzde 32'sini bu oluştursa bile yavaş seyirli tümörlerden meydana geldiğini, gelişen teknoloji ve güncel tedavi yöntemleri sonucu, bu hastalıktan ölümlerde ciddi azalmalar görüldüğünü kaydetti. Ören, erken teşhis ve tedavinin kurtarıcı olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Ören, meme kanserindeki risk faktörlerini şöyle sıraladı: "Östrojen hormonuna fazla maruz kalmak, riski arttırmaktadır. Bu bağlamda erken âdet görme, menopoza geç girme, doğurmamışlık ve ilk doğumu geç yapma, riski arttırmaktadır. Şişmanlık, östrojeni arttırdığından risk oluşturmaktadır. 1. derece akrabalarında meme kanseri olanlarda risk, olmayanlara göre daha yüksektir. 2. derece akrabalarda meme kanseri olanlarda da risk kısmen yüksektir."

BELİRTİLERİ

Özellikle 30 yaş üzeri kadınlarda, hiçbir şikayet ve risk faktörü olmasa bile belli aralıklarla muayene yaptırmanın büyük faydalar sağladığını söyleyen Durkaya Ören, belirtileri şöyle sıraladı: "Kitle, asimetrik büyüme, meme başından akıntı, özellikle kanlı akıntı, meme başının geri çekilmesi, meme başı ve çevresinde kabuklanma ve pullanma, meme derisinde kızarıklık veya ödem, meme derisinde ülserler veya nodüller ve koltuk altındaki şişlikler."

Erken teşhis için kendi kendini muayene, peryodik doktor muayeneleri ve yardımcı muayene (mamografi, ultrason) gibi yöntemler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ören, "Bu uygulamalardan kendi kendini muayene, 20 yaşından sonra ayda bir yapılır. Muayene zamanı, âdetten temizlendikten iki gün sonradır. Periyodik doktor muayenesi 30-49 yaş arasında en az üç yılda bir, 40 yaştan sonra her yıl yaptırılmalıdır. Kanser riski taşıyan kişilerde ise 25 yaştan itibaren, risk faktörüne göre değişmek üzere altı ayda veya yılda bir yapılmalıdır." dedi. Erken tespit etmede mamografi taramalarının en etkili yöntem olduğunu belirter Ören, "Tarama mamografileri, meme kanseri riskini arttırmıyor. Mamografik taramalar, risk gruplarında daha erken yaşta ve daha düzenli yapılmalıdır. Tarama mamografileri sayesinde ulaşılan erken teşhis nedeniyle son yıllarda meme kanserlerinden ölüm yüzde 30 azalmıştır." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Prof. Dr. Ören: Meme kanserinden korkmayın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER