Prof. Dr. Tankurt: İlaçları enjeksiyonla almak yan etkisinden korumuyor

Prof. Dr. Tankurt: İlaçları enjeksiyonla almak yan etkisinden korumuyor

Gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Ethem Tankurt, toplumda, ilaçların enjeksiyon ya da başka yolla alınması halinde mide üzerinde yan etki oluşturmayacağı inanışının hakim olduğunu söyledi. Bu bilginin yanlış olduğunu belirterek, "Bu ilaçlar, zaten ağız yoluyla alındıklarında da kan dolaşımına karıştıktan sonra mideye ulaşarak, mukozada hasar yapıcı etkilerini gösterirler. Dolayısıyla enjeksiyon yoluyla almakla yan etkiden korunulmaz, mukozada yine aynı hasar oluşur." dedi.

Dünyada ve Türkiye'de en yaygın kullanılan ağrı kesici ilaçların, NSAİ (non-steroid anti inflamatuvar) grubu olduğunu belirten Prof. Dr. Tankurt, bunların mideye olan yan etkilerine dikkat çekti. NSAİ grubu ilaçların tablet, fitil ya da enjeksiyon formlarında sunulduğunu, ağrı üzerinde oldukça etkili olmalarına rağmen yan etki yönünden de önemli bir grup olduğunu kaydetti. Tankurt, "Bu yan etkiler, özellikle yaşlı hastalarda görülüyor. Bel ve eklem sorunları nedeniyle bu ilaçları en yaygın olarak yaşlı bireylerin kullandığı düşünülürse konunun önemi ortaya çıkar. NSAİ grubu ağrı kesici ilaçlar, öncelikle mide üzerinde önemli hasar verici etkiye sahip. Bu hasar basit zedelenme, yani erozyondan başlar, derin ülserlere kadar değişebilir." uyarısında bulundu.

Ethem Tankurt, şu bilgileri verdi: "Erozyonlar, sıyrık şeklinde yaralardır. Bazen şiddetli mide ağrısına neden olurlar, daha seyrek olarak da kanamaya yol açarlar. Mideden gelen kanama, dışkıda siyah renkte görülür ve mutlaka hastaneye başvurmayı gerektir. NSAİ grubu ağrı kesici ilaca bağlı ülserlerse daha büyük ve derin olan mide yaralarıdır. Ciddi şekilde kanama yapabilirler, bu da hayati tehlikeye yol açar. Nadiren de midede delinmeye (perforasyon) neden olabilirler. Bu da hayati tehlike oluşturan ve acil cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Toplumda çok yanlış bilinen bir konu, bu ilaçların sadece ağızdan alınırsa bu etkilerinin olacağı, enjeksiyon ya da başka yolla alınırsa mide üzerine yan etki oluşmayacağı bilgisidir. Halbuki bu, tamamen yanlış bir bilgidir. Bu ilaçlar, zaten ağız yoluyla alındıklarında da kan dolaşımına karıştıktan sonra mideye ulaşarak, mukozada hasar yapıcı etkilerini gösterirler. Dolayısıyla enjeksiyon yoluyla almakla yan etkiden korunulmaz, mukozada yine aynı hasar oluşur. Mide yan etkilerinden korunmanın en etkili yolu, birlikte mide koruyucu tabir edilen proton pompa inhibitörü ilaçların alınmasıdır." CİHAN
<< Önceki Haber Prof. Dr. Tankurt: İlaçları enjeksiyonla almak yan etkisinden... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER