Prof. Hepbaşlı: Elektrikli soba değil, klima kullanın, üçte iki tasarruf edin


Bütün yurtta soğuk ve yağışlı havayla birlikte hava sıcaklıkları ortalama 15 derece birden düştü. Evini ısıtmak için elektrikli cihazları tercih eden vatandaşları, Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Hepbaşlı uyardı. Elektrikli ısıtıcıların, klimalara göre üç dört kat fazla enerji harcadığını belirter Hepbaşlı, "Elektrikli ısıtıcılarla ısınmak, enerji verimliliği açısından tam bir felakettir. Eğer elektrikle ısınmak mecburiyetindeysek, 1 birim enerjiyle elektrikli ısıtıcıya göre üç dört kat fazla ısınma sağlayan A sınıfı klimaları tercih edelim. Klima pahalı gibi görünebilir ancak ödeyeceğiniz faturayı düşündüğünüzde, uzun sürede elektrikli ısıtıcıya göre hem kendini amorti edecektir hem de elektriğinin yüzde 45,5'ini ithal kaynaklarla üreten ülkemizde, enerji verimliliği için önemlidir." dedi.

Türkiye'de elektriğin yüzde 40'ı konutlarda kullanılıyor. Bunun da yüzde 85'i, ısıtma ve soğutmaya gidiyor. 2015 yılında elektrik üretiminin yüzde 38'ini doğalgazdan sağlayan, doğalgaz ithalatının yüzde 54'ünü de Rusya'dan yapan ve elektriğinin yüzde 45,5'ini ithal kaynaklarla üreten Türkiye, enerji için her yıl 10 milyarca dolar harcıyor. Bu sebeple enerji verimliğinin ve bilinçli harcamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hepbaşlı, elektrikli cihazlarla ısınmanın, ekonomik olmasa da temiz ve zahmetsiz olması sebebiyle özellikle batı bölgelerde sıklıkla tercih edildiğini belirtti. Hepbaşlı, "Elektrikli ısıtıcılar, kullandığı her 1 kW elektrik enerjisi için ısıtılacak alana en fazla 1 kW ısı enerjisi yayar. Enerji verimliliği açısından baktığımızda bu cihazların kullanımı, hem bütçemiz hem de enerji verimliliği açısından tam bir felakettir. Elektrikle ısınma tercih ediliyorsa mutlaka alacağınız cihazın COP, yani 'performans katsayısı' anlamına gelen değerine bakmanız gerekir. COP değeri bize, o cihazın 1 birim enerjiyle kaç birim ısı değeri ürettiğini ifade eder. Isı pompası teknolojisini kullanan A sınıfı klimalarda COP değeri, 3,60 ve üzeridir. A enerji sınıfında da COP değeri 3,60'ın ne kadar üzerine çıkarsa klimanız, o kadar az elektrik harcayarak daha çok ısıtma sağlar. Kısacası A sınıfı klimalarla kıyaslayınca elektrikli ısıtıcıların, aynı miktardaki ısı enerjisini elde etmek için üç dört misli daha fazla elektrik enerjisine gereksinim duyacakları ortadadır." diye konuştu. Hepbaşlı, enerji verimliliğinin, daha az enerji kullanarak aynı yaşam ve üretim kalitesini tutturabilmek olduğunu ifade etti.

YALITIMLA CİDDİ TASARRUF

Büyük enerji kaybı olan yerlerden birinin de yalıtımsız binalar olduğunu ifade eden Arif Hepbaşlı, "Özellikle ısıtmada bu konu çok hassas. Yalıtımsız binalarda ısıtma ve soğutma yaparken yalıtımlı binalara göre iki kat enerji harcıyoruz. En temiz, ucuz, yerli ve milli enerji israf edilmeyen, verimli kullanılan enerjidir. Çok küçük detaylara dikkat ederek, bazı alışkanlıklardan vazgeçerek, binalarımıza ısı yalıtımı yaparak, doğru cihazları kullanarak, üretim süreçlerini gözden geçirerek ciddi tasarruf elde etmemiz mümkün. Yapılan hesaplamalar, enerji verimliliğine gereken önemi gösterdiğimiz takdirde enerji harcamalarımızda en az yüzde 20 oranında tasarruf olacağını gösteriyor." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Prof. Hepbaşlı: Elektrikli soba değil, klima kullanın,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER