Putin tahıl koridoru anlaşması için şartlarını açıkladı
Sözcü'de yer alan habere göre bakanlıktan, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın durdurulmasına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Yaklaşık bir yıl önce, 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da birbiriyle bağlantılı iki anlaşma imzalandığı hatırlatılan açıklamada, bu paket anlaşmalarının küresel gıda güvencesini sağlama, açlık tehdidini azaltma, Asya, Afrika ve Latin Amerika’daki az gelişmiş ülkelere yardım etme gibi insani hedefler taşıdığı kaydedildi.
“SONUÇLARI OLUMSUZ GÖRÜNÜYOR”
Açıklamada, “Bir yıl sonra bu anlaşmaların uygulanmasına yönelik çalışmaların sonuçları olumsuz görünüyor.” ifadesi kullanıldı.
Ukrayna gıda ihracatının son ana kadar “Kiev ve Batılı küratörlerinin çıkarlarına hizmet etmeyi” amaçladığı savunulan açıklamada, tahıl girişimiyle bugüne kadar 32,8 milyon ton yükün ihraç edildiği, bunun 26,3 milyon tonunun Avrupa Birliği (AB) dahil olmak üzere yüksek ve orta gelir düzeyindeki ülkelere gönderildiği ifade edildi.
Açıklamada, “Etiyopya, Yemen, Afganistan, Sudan ve Somali başta olmak üzere en yoksul ülkelere, toplam 922 bin 92 tonla yüzde 3’ten daha az tahıl gönderildi.” bilgisi verildi.
“BATILILAR TAHILDAN İKİ KEZ KAZANIYOR”
Ukrayna’da, IMF’nin talebi üzerine üzerindeki moratoryumu kaldırdıktan sonra ekilebilir arazilerin büyük bir kısmını Cargill, DuPont ve Monsanto gibi Batılı şirketlerin aldıklarına dikkat çekilen açıklamada, “Öte yandan, Ukrayna gıdalarını dampingli fiyatlarla satın alan Avrupalılar, daha sonra katma değeri yüksek mamuller olarak yeniden satış için fabrikalarında işliyorlar. Aslında Batılılar hem satışta hem de tahılın işlenmesinde iki kez kazanıyorlar. Ayrıca ABD ve AB fiyatlar üzerinde spekülasyon yapıyor, suni bir ürün kıtlığı yaratıyor ve yasa dışı tek taraflı yaptırımlar uygulayarak Rus tarım ürünlerini dünya pazarlarının dışına itiyor.” denildi.
“KORİDOR TERÖR SALDIRILARI İÇİN KULLANILDI”
Rusya’nın, Ukrayna’nın tahıl çıkışına açtığı güvenli koridorun “Karadeniz Girişimi”n
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI








