Putin: Türk Akımı konusunda henüz anlaşma yok

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la ortak basın toplantısı düzenledi.

Putin: Türk Akımı konusunda henüz anlaşma yok

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la düzenlediği ortak basın toplantısında, Türk Akımı'nın Yunanistan’ı enerji dağıtım merkezi haline getireceğini, ancak Rusya ve Yunanistan’ın bu konuda henüz bir anlaşmaya varmadığını söyledi.

Brüksel’in yakından izlediği görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, Yunan başbakanı ile yapıcı ve dostane çerçevede ikili ve bölgesel işbirliğini ele aldıklarını belirtti. 

Rusya ve Yunanistan arasında işbirliğini geliştirmeye odaklandıklarına değinen Putin, Güney Akım’ın iptalinin ardından Türkiye üzerinden yapılması planlanan ve Yunanistan sınırına ulaşacak Türk Akımı’nın Atina açısından önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.

Yunanistan Başbakanı Çipras’la, Türk Akımı olarak nitelenen büyük altyapı projesini ele aldıklarını ifade eden Putin, “Türk Akım’ı ile Rus doğalgazı Türkiye üzerinden Balkanlar, muhtemelen İtalya ve Orta Avrupa’ya sevk edilebilir. Bu yeni hat Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacına arz sağlayacak. Bu da Yunanistan’a ana enerji dağıtım merkezi olma fırsatı verecek. Böylece Yunanistan ekonomisine yatırım cazip olacak ve daha fazla istihdam imkanı sağlayabilir.” dedi. Putin, bunun iki ülkenin ortak ekonomik organizasyonu ve Yunanistan hükümetinin egemenlik hakkı olduğuna vurgu yaptı.

Türk Akımı ile ilgili konunun detaylı bir şekilde ele alındığını ifade eden Rus lider, “Ancak bu konuda somut bir şey söylemek için erken. Gazprom, ilgili Rusya bakanlık ve ajansları, Yunanistan tarafından ortaklarla konunun profesyonel hazırlıklarının yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Türk Akımı'nın inşası ile ilgili konuya ilgi duyduklarını ifade eden Çipras da “Yunanistan ve Avrupa Birliği yasaları ile uygun hareket etmeliyiz. Yunanistan, Türkiye sınırından Yunanistan’a uzanacak doğalgaz boru hattı inşası ile yakından ilgileniyor. Bu hem Yunanistan’ın enerji ihtiyacını karşılayacak, hem de Avrupa’nın enerji güvenliğini artıracak…” ifadelerini kullandı. 

YUNANİSTAN’A KREDİ VEREBİLİRİZ

Yunanistan’ın görüşmelerde kredi talebinin olmadığını ifade eden Putin, işbirliği çerçevesinde Atina’ya kredi verilmesinin mümkün olduğunu belirtti. Rusya’nın bundan sonra Yunanistan’da yatırım çalışmalarına daha çok ilgi göstereceğini kaydeden Putin, bu çalışmaların özellikle enerji alanında yoğunlaşacağını vurguladı.

YUNANİSTAN’A İSTEMEYEREK AMBARGO UYGULUYORUZ

Ukrayna krizi nedeni ile Avrupa Birliği ülkelerinin yaptırım kararı almasını, buna karşılık da Rusya’nın bu ülkelerden gıda alımını durdurmasını hatırlatan Putin, “Yunanistan’la ilişkilerimiz her zaman iyi oldu. Yunanistan’ın Rusya’ya karşı yaptırımları onaylamak zorunda kaldığını anlıyoruz. Biz de Yunanistan’ın ambargonun dışında tutamazdık.” dedi.

KIBRIS SORUNU DIŞ MÜDAHALE OLMADAN ÇÖZÜLMELİ

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kıbrıs sorununun Kıbrıslıların çıkarları doğrultusunda, dışarıdan hiçbir müdahale olmadan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde çözülmesi gerektiğini kaydetti. 

MİNSK ANLAŞMASI YENİ BİR SOĞUK SAVAŞ’I ÖNLER

Yunanistan Başbakanı, Ukrayna krizinin çözümünde Minsk Anlaşması’nı desteklediklerini, Kiev yönetiminin uzlaşı sağlanan tüm maddeleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Mariupol’da yaşayan yüz binlerce Rum vatandaşının güvenliğinin de tehdit altında olduğunu ifade eden Çipras, Minsk Anlaşması’nın uygulanmasının yaptırım çıkmazından ve derin krizden çıkışa katkı sağlayacağını vurguladı. 

AB’YE BAĞIMSIZ DIŞ POLİTİKA HATIRLATMASI

Rusya’ya uygulanan yaptırımları eleştiren Çipras, AB ve Rusya arasında müzakere köprüsü olabileceklerini söyledi. Çipras’a göre Rusya ve Batı arasında yeni bir Soğuk Savaş’a neden olabilecek yaptırımlar artık geride kalmalı.

Brüksel’in Moskova ziyareti ile ilgili eleştirilerine de cevap veren Çipras, Yunanistan’ın bağımsız dış politika yürütme hakkı olduğunu hatırlattı.
<< Önceki Haber Putin: Türk Akımı konusunda henüz anlaşma yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER