Putin ve Müftü Gaynuddin, Moskova Merkez Camii'ni açtı


Rusya'nın başkenti Moskova'da inşa edilen 10 bin kişilik Merkez Camii ibadete açıldı. 19 bin metrekare kapalı alanı olan ve iki minaresi bulunan Moskova Merkez Camii, kapasite açısından Avrupa'nın en büyük camilerinden biri .

Moskova Merkez Camii'nin açılışını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin gerçekleştirdi. Putin ve Gaynuddin, caminin isminin yazılı olduğu tabelanın üzerindeki örtüyü açarak açılışı gerçekleştirdi. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da katıldı. Tataristan Cumhurbaşkanı Rustem Minnihanov, Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov, İnguşetya ve Dağıstan liderleri ile Müslüman ülkelerden çok sayıda temsilcinin yer aldığı açılış törenine basının ilgisi yoğun oldu.

AKDENİZ VE EGE'DE ÖLEN İNSANLIĞIN VİCDANI

Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada Moskova Merkez Camii'nin insanlığın ihtiyaç duyduğu barışa katkı sağlaması temennisinde bulundu. Rusya'da var olan dostluk ve güven ortamının ülkedeki Müslüman nüfusun geleceğinin sembolü olduğuna değinen Erdoğan, Rusya Müslümanları ile Türkiye arasındaki tarihi kadim bağların Rusya ve Türkiye ilişkilerine katkı sağladığını söyledi.

Farklı inanç ve kökene sahip insanların bir arada barış içinde yaşamasına Rusya'nın çok iyi bir örnek olduğunu vurgulayan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz bu güzel manzarayı yaşarken, dünyanın pek çok yerinde maalesef tam tersi görüntüler yaşanıyor. İsrail'in Filistinlilere uyguladığı Mescid'i Aksa'nın tecridi tehlikeli bir noktaya götürüyor. Suriye, Mısır, Irak ve Libya gibi ülkelerden kaçan insanlar Avrupa sınırlarında insanlığı utandıran manzaralar yaşanıyor…" eleştirisi getirdi.

Akdeniz ve Ege'de ölenin insanlığın vicdanı olduğunu belirten Erdoğan, "Bu vesile ile Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünya halklarına Tolstoy'un 'hayatta en önemli uğraş iyilik' ve 'art niyetli yakılan ateş o evle birlikte tüm köyü yok eder' sözlerini hatırlatıyor… Ortadoğu'da yanan ateşi iyilik, adalet ve vicdanla söndürmeye çalışmalıyız…" çağrısında bulundu. Erdoğan Türkiye'nin Suriye ve Irak'tan gelen 2 milyon mağduru hiç tereddüt etmeden kabul ettiğini hatırlattı.

İSLAMİYET RUSYA'NIN GELENEKSEL DİNİ

Açılış töreninde bir konuşma yapan Rusya Devlet Başkanı Putin de İslamiyet'in Rusya'nın geleneksel bir dini olduğunu, milyonlarca Rus vatandaşının kendisini Müslüman olarak tanımladığını ifade etti. Camii'nin Rusya'nın önemli merkezlerinden biri haine geleceğinden emin olduğunu belirten Putin, "Gerçek İslam'ı, bilgi ve maneviyatı taşıyan bir merkez olacak. Rusya her zaman çok milletli ve çok dinli bir ülke oldu ve kuruluş temelinde de bu vardı. Moskova İslamiyet ile Orta Çağ'da tanıştı. Moskova'da bir çok sokağın isminin Tatar isimleri olması buna kanıt. İslamiyet toplumumuzda anlayış ve birlik için çok hizmet etti. Geleneksel İslam ülkemizin önemli bir parçası." dedi.

DEVLET İSLAM OKULLARININ GELİŞMESİNİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEK

Rusya'da son 20 yılda İslam merkezleri ve okulların sayısının arttığına dikkat çeken Rus lider, "Devler yerel İslam okullarının gelişmesini desteklemeye devam edecek. Müslümanların kültürel ve eğitim merkezlerinin çoğalmasını destekliyoruz. Bu merkezler insanların dinlerini daha iyi tanımalarına yol açacak." şeklinde konuştu.

DİNİ DUYGULARI SİYASİ AMAÇ İÇİN KULLANANLARI KINIYORUZ

Rusya Devlet Başkanı Putin, dini duyguları siyasi amaç için kullananları kınadıklarını ifade etti. IŞİD'in dünya dini olan İslamiyet'i kötü tanıttığını kaydeden Putin, "Terör düşünceli insanlara karşı gelen Rusya Müslümanlarına saygılarımı sunuyorum. Rusya Müslümanlarının Kurban Bayramını kutluyorum. Cami açılışı vesilesi ile tebrik ediyorum." dedi.

DÜNYADA BARIŞ VE KARDEŞLİK GÜNÜ OLSUN

Rusya Müftüler Konseyi adına katılımcıları selamlayan Müftü Ravil Gaynuddin de, Allah'tan bu günü tüm dünyada barış, kardeşlik ve kültürler arasında barış için vesile kılması temennisinde bulundu. Arefe gününe denk gelen açılışın Rusya Müslümanları tarihinde önemli bir olay olduğunu vurgulayan Gaynuddin, "Cami planımızı Sayın Putin onayladı. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'in desteği olmadan başarılamazdı." dedi.

8 BİN CAMİ VE MEDRESE HİZMETE BAŞLADI

143 milyon nüfusun yaşadığı Rusya'da 20 milyon civarında Müslüman bulunuyor. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana Rusya genelinde 8 binin üzerinde cami, medrese İslam eğitim merkezi onarılarak ya da yeniden inşa edilerek hizmete alındı.

170 MİLYON DOLARA MAL OLDU

Altı katlı olarak inşa edilen camide yaşlı ve engelliler için 6 adet asansör bulunuyor. 46 metre yükseklikteki özgün kubbe 27 metre çapında. Camin şerefelerinde oluşturulan özel alanda ziyaretçiler Moskova'yı seyredebilecek. 170 milyon dolara mal olan caminin ana sponsorluğunu iş adamı Süleyman Kerimov üstlendi.

TÜRKİYE'NİN KATKISI BÜYÜK

Rusya'da Merkez Caminin açılması vesilesi ile Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) daha önce açıklamada bulunan Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, Türkiye'den gelen mimarların, hattatların, mermer ustalarını, tezhipçilerin önemli katkıları olduğunu söylemişti. Gaynuddin, "Biz kendileriyle beraber bayram yapmak istiyoruz. Bu caminin açılışı sadece Rusya Müslümanları için değil, umum İslam dünyası için bayramdır. Türkiye'nin maddi ve manevi yardımları oldu. Biz bu iyilikleri unutmayız. Gelecekte de Rusya ve Türkiye Müslümanları arasında dostluk ve muhabbetin artması için dua ediyoruz." dedi.

MÜSLÜMANLARIN BİRLİĞİ VE BERABERLİĞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Aşırılık ve terörizme karşı olduklarını, Müslümanların birliği ve beraberliği için çalıştıklarını ifade eden Gaynuddin, "Biz daima barış için, diyalog için, kültür için, dinler arası diyalog ve hoşgörü için çalışmalar yapıyoruz. Bunu herkes görüyor. Moskova'da 5-6 camiye Müslümanlar sığmaz, sokaklarda kalır. Sokaklarda yağmur ve kar altında namaz kılıyorlar." şeklinde konuştu.

MOSKOVA'DA DAHA BÜYÜK YENİ BİR CAMİ İÇİN ONAY ÇIKTI

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'in Moskova'da 20 bin kişilik yeni bir cami yapılması yönünde karar verdiğini belirten Gaynuddin, "Sobyanin demiş ki, biz Moskova'da 20 bin kişilik cami yapma konusunda anlaştık. Arsasını hazırlayınız, nerede kolay olacak orada yapalım demiş. Rusya'da inşallah camilerimiz çoğalacak…" temennisinde bulundu.

Türkiye'nin katkıları ile Kosturma'da da 2 minareli bir cami yapıldığını ve 11'inci ayda açılacağını belirten Rusya Müftüsü, "Bu da bizim Türkiye ve Rusya Müslümanlarının iş birliğini gösteriyor. Nerde camilerimiz yoksa orda da açılıyor. Nijni Novgorod şehrinde açtık kısa süre önce. Bizim Müslüman halkımız çok güzel çalışıyor. Allah'ın yardımı ile çok umutluyuz." ifadelerini kullandı.

PUTİN'DEN KIRIM'DA YENİ CAMİYE DESTEK

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Kırım'da yapılacak yeni camiye destek sözü verdiğini hatırlatan Gaynuddin, "Simferepol'de yeni cami projesi yapmak istiyoruz, daha başka çok meselelerimiz var. Sayın Putin Kırım'da Kırım müftüsü ile görüştü, bu cami meselesi de konuşuldu. Sayın Putin, 'Moskova'da ki caminin işleri bitti açılışını yapacağız, Kırım'da da yalta sokağında inşallah büyük cami yapacağız.' sözünü verdi." bilgisini paylaştı. CİHAN
<< Önceki Haber Putin ve Müftü Gaynuddin, Moskova Merkez Camii'ni açtı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER