Putin'i rahatlatan hamle: Hindistan Rusya'ya ‘kesintisiz yakıt sevkiyatı’ sözü verdi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Aralık 5 2025
Paylaş
X Post
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ilk kez Hindistan’a giderek Başbakan Narendra Modi ile Yeni Delhi’de bir araya geldi. ABD yaptırımlarına rağmen yapılan görüşmede Putin, Hindistan’a “kesintisiz yakıt sevkiyatı” sözü verdi.
Putin dün akşam Palam Havalimanı’nda Modi tarafından karşılandı; bugün ise Rashtrapati Bhavan’da 21 pare top atışıyla resmi tören düzenlendi.
“Hindistan’ın enerji gelişimi için her şeyi sağlamaya hazırız”
Putin görüşmede, “Rusya, Hindistan’ın enerji gelişimi için petrol, gaz, kömür gibi her şeyi güvenilir şekilde sağlayabilecek tedarikçidir. Hızla büyüyen Hint ekonomisi için kesintisiz yakıt sevkiyatına hazırız” dedi.
Modi de enerji güvenliğinin iki ülke ilişkilerinde “güçlü bir sütun” olduğunu vurguladı.
Rus petrolünde yaptırım gölgesi
2024’te Rusya, Hindistan’ın ham petrol ithalatının yüzde 36’sını karşıladı. Moskova, Avrupa pazarının büyük ölçüde kapanması sonrası Hindistan’ı kritik bir tüketici olarak görüyor. Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın Ağustos ayında Rus petrolü alımına yüzde 50 gümrük vergisi getirmesi, Hindistan’ın ithalat hızını düşürdü.
2030 Ekonomik İşbirliği Programı imzalandı
Zirvede taraflar, iki ülke ilişkilerini ticaret ve enerji ekseninde güçlendirmeyi hedefleyen 2030 Ekonomik İşbirliği Programını imzaladı.
İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2024–25 döneminde 68,7 milyar dolara ulaştı. Putin, “Çin ve Hindistan’la ilişkilerimizi yeni bir seviyeye taşıyacağız” dedi.
Savunmada yeni projeler: Hava savunma, savaş uçağı, nükleer denizaltı
Enerji ve ticaret anlaşmalarına ek olarak savunma alanında da önemli adımlar atıldı. Hindistan’ın “kendi kendine yeterlilik” stratejisine uyumlu şekilde hava savunma sistemleri, savaş uçakları ve nükleer denizaltı geliştirilmesine yönelik anlaşmalar yapıldı.
Son yıllarda yerli üretim artsa da Rusya, hâlâ Hindistan’ın en büyük silah tedarikçisi konumunda bulunuyor.
Hedef: 2030’da 100 milyar dolar ticaret
Hi
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Yatırım altın ve konuttan, faiz ve borsaya kayıyor2.Adalet Bakanı'nın tapu kayıtlarını sorgulayan müdür tutuklandı3.Muhittin Böcek birşeye mi zorlanıyor? Akın Gürlek, ‘Konuşacak’ demişti4.Dogalgaz ve Elektiriğe Nisan ayında zam yolda mı?5.ABD paraşütçü birliklerin Ortadoğu'ya doğru yola çıktığını doğruladı
6.BM'den uyarı: Ortadoğu'da savaş kontrolden çıktı7.Nürnberg’de ırkçılığa karşı haftalar: FISEM’den insan hakları odaklı belgesel dizisi8.Altın ve Gümüş'ün yönü ne olacak? İşte dünya devlerinin tahminleri!9.NATO’nun ABD’ye savaş desteği AB’yi rahatsız etti10.Trump “anlaşıyoruz” demişti, İran’dan yanıt geldi

ORHAN KESKİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

TÜRKMEN TERZİ

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Yatırım altın ve konuttan, faiz ve borsaya kayıyor

Adalet Bakanı'nın tapu kayıtlarını sorgulayan müdü...

Muhittin Böcek birşeye mi zorlanıyor? Akın Gürlek,...

Dogalgaz ve Elektiriğe Nisan ayında zam yolda mı?

ABD paraşütçü birliklerin Ortadoğu'ya doğru yola ç...




