Ramazan ayında ortaya çıkan ağız kokusu hastalığın habercisi olabilir

Ramazan ayında ortaya çıkan ağız kokusu hastalığın habercisi olabilir

Ramazan ayında çoğu kişide açlık ve susuzluğa bağlı olarak ağız kokusu, ağızda kötü tat problemleri yaşamakta. Ağız kokusu Ramazan ayına özel bir problem değil. Diş Hekimi Doktor Mehmet Derici, Ramazan ayının çok büyük bir nimet olduğunu ifade ederek "Ağız kokusu, kişi Ramazan ayında oruç tuttuğu zaman ağız kokusuyla karşılaşıyorsa bunu da orucun nimetlerinden sayıp demek ki benim diş etlerimde sorun var. Ben bununla ilgili bir doktora gideyim, danışmanlık alayım demesi gerekir." dedi.

Memorial Hastanesi Diş Hekimi Uzmanı Mehmet Derici, Ramazan ayında ortaya çıkan ağız kokusu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Derici, Ağız kokusunun Ramazan ayında ortaya çıkan bir sağlık problemi olmadığının altını çizerek "Ağız kokusu bir diş eti hastalığı sonucunda olan ya da boğaz enfeksiyonu, sinüzit veya midede olan bir sorundan ötürü kaynaklanan bir durum. Bu problemin derinliğine, fazlalığına göre ağız kokusu o kişinin günlük hayatında etken olabiliyor ya da oruç tuttuğu zamanlarda ortaya çıkabilen bir durum. Aslında Ramazanda bir kişinin ağzı kokar diye bir konu yok." ifadelerini kullandı.

Ağız kokusunun tamamen ağız hijyeninin doğru yapılıp yapılmadığı ile ilgili olduğunu vurgulayan Derici, "Ağız kokusu, kişi Ramazan ayında oruç tuttuğu zaman ağız kokusuyla karşılaşıyorsa bunu da orucun nimetlerinden sayıp demek ki benim diş etlerimde sorun var. Ben bununla ilgili bir doktora gideyim, danışmanlık alayım demesi gerekir. Çünkü bunun sinyallerinden bir tanesi de bu." açıklamasında bulundu.

Günlük hayatta oruç tutulmadığı zamanlarda su içerek, yemek yiyerek ağız kokusunun kısmi olarak temizlendiğini belirten Derici, su içildiğinde veya farklı durumlar ortaya çıktığı için ağız kokusunun engellendiğini söyledi. Bu engelleme ile var olan koku sorununun görülemediğini kaydeden Derici, konuşmasına şöyle devam etti: "Ama Ramazan ayında hiçbir şey yenmediği için ağız hiçbir şekilde su ile yıkanmadığı için bu durum kendini daha fazla belirgin hale getiriyor. Bu doktora git sinyali. Hamilelikte de aynı hamile olduğu için diş eti kanaması olmuyor. Var olan sorun daha baskın hale geldiği için var olan sorun kendini gösteriyor. Ramazanda var olan sorun ortaya çıkıyor. Bununla ilgili yapılacak şey; diş fırçalamak, misvak veya herhangi bir araçla."

'EFENDİMİZ DİŞLERİNİ GÜNLÜK FIRÇALIYORDU, EĞER BİZLERDE DİŞLERİMİZİ FIRÇALARSAK AĞIZ KOKUSU İLE KARŞILAŞMAYIZ'

Peygamber Efendimizin Ramazan ayında da dişlerini misvakladığının ve bunun sünnet olduğunu hatırlatan Derici, "Neden ağız kokusu olmuyordu? Çünkü Efendimiz dişlerini günlük olarak fırçalıyordu. Bizler de eğer bu sünneti gerçekleştirebilirsek ağız kokusu ile karşılaşmayacağız. Eğer biz dişlerimizi fırçalarken, macun, su ve benzeri şeyler ihtiyacımız olduğunu düşünüyorsak bu doğru değil. Dişlerimizi sadece kuru bir fırça ile fırçalayabiliriz etkisi aynıdır macuna ihtiyaç bile yok. Macun günümüzde market raflarında olan bir ürün. Diş macunu olmadan önce insan nesli nasıl yaşıyordu? Macun yoktu da insanların dişlerimi döküldü? Hayır, böyle bir şey yok. Macuna gerek bile yok. Sadece fırça ile macuna ve suya gerek olmadan dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Bu çok etkili olacaktır. Diş etlerinde kanama olduğu zaman bunun bir sorun olduğunun bilinmesi gerekiyor." diye konuştu.

Ağız kokusu ile ilgili problemlere de değinen Derici, ağızdan kaynaklı ağız kokusu sorunları olduğu gibi ağızdan gelen ağız kokularının da olabileceğini vurguladı. Bunun sebebinin ağızdan gelen diş eti problemi veya çürük gibi enfeksiyonun olabileceğini belirten Derici, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Mesela bir hastanın dişi çürüktür. Geçmişte kanal tedavisi olmuş bir hasta için çürükte vardır. O çürüğün arasına artıklar dolduğu zaman o ağzın içi sürekli olarak kokar. Bunun o zaman yöntemini doktora giderek diyecek ki benim ağzım kokuyor. Doktor bakacak ağızda çürük var. Kanal tedavisi olduğu için kokmuyor ama orada bu kokuyu oluşturan bir etken var. O zaman o çürüğe dolgu mu, kaplama mı yapılacak karar verilecek tedavisi yapıldığı zaman bu ortadan kalkar."

Derici, ağızdan kaynaklı olmayıp da ağızdan gelen kokular ile ilgili nasıl tedavi yöntemi uygulanacağını şöyle anlattı: "Bu sebepten diyerek ayrım yapamayabilirsiniz. Ama ihtimalleri ortadan kaldırarak mesela; öncelikle ağız kokusu var. Diş eti sorunları temizlediğinizde, çürükleri temizlediğinizde bu kişide hala bir ağız kokusu varsa. Bu konu ile ilgilenen doktorlar artık bu kişide ağız kokusu olabilecek herhangi bir durum yoktur diyorsak o zaman bir KBB uzmanı veya Gastrolog uzmanının bu kişiyi bir görmesi gerekir. Acaba problem nereden geliyor diye. Yoksa Ramazanda oruç tuttuğu için ağız kokusu olur diye bir şey olamaz."

DİŞLER SADECE RAMAZAN AYINDA DEĞİL, HER GÜN FIRÇALANMASI GEREKİR

Vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Doktor Mehmet Derici, sadece Ramazan ayında değil, günde iki kere dişlerin fırçalanması gerektiğini vurguladı. Derici, "Dişleri fırçalarken macuna gerek yok, macun kullanmak zorunda değiller." dedi.

Kişilerin dişlerini fırçalarken fazla macun kullanmamaları noktasında uyarılarda bulunan Derici, "Macun kullanırken iki bulgur tanesi veya en fazla bir mercimek tanesinden fazla macun kullanmamak lazım. Çünkü macunu çok kullandığınız zaman köpük etkisi bir ferahlama yapacak. O ferahlama etkisi sizi kandıracaktır. Siz dişinizi fırçaladım zannedeceksiniz sadece ferahlık etkisi bırakacak. Bu nedenden dolayı macunu az kullandığınız zaman köpürme etkisi olmayacak iki dakikalık diş fırçalama sürenizi ayırabileceksiniz. Bunu yaptığınız zaman görülecek ki diş fırçalandığı zaman koku olayı ortadan kalkacak. Yüzde 90 dişleri fırçalamamadan kaynaklı bir etki." diye kaydetti.

Ramazan ayında ağız kokusunun artmasının sebebini söyleyen Derici, "Günlük hayattaki yapabildiğimiz o diş fırçalama dışındaki doğanın kendi yemek yeme ile yaptığı temizlemeyi yapamadığımızdan bu sonuç ortaya çıkıyor. Bu sonuç diyor ki; senin ağzın kokuyor o zaman doktora gitmelisin. Orucu kestiğin zaman ağız kokusu neden gidiyor? Çünkü günlük doğal akış tekrar başlıyor. O sorun baskılanmış oluyor." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Ramazan ayında ortaya çıkan ağız kokusu hastalığın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER