Ramazan Bayramı'nda hem dengeli hem de lezzetli beslenme önerileri

Ramazan Bayramı'nda hem dengeli hem de lezzetli beslenme önerileri

Ramazan Bayramı'nda özellikle misafirlikte ikram çeşitliliği ve ısrarlar üzerine mideye yüklenilmesi sağlığı olumsuz etkiliyor. Ancak uzmanlar lezzetlerden uzak durmadan hem baklava hem de sarma tüketilebileceğini ancak zamanlamanın iyi ayarlanması gerektiğini ifade ediyor.

7'den 70'e herkesin ayrı bir telaşı var günümüzde. Sevdiklerimizle bir araya gelme fırsatını ancak bayramlarda yakalayabiliyoruz artık. Onlarla buluşma noktamız olan bayram sofralarını, tatlılar ve güzel ülkemizin zengin kültürü çeşitlendiriyor. Bu sofralar, Türk mutfağının zenginliğini sergiliyor. Marifetli annelerin hünerli ellerinin dokunuşları bu zenginliği katlıyor ve adeta 'Bayram geldiii...' diye sesleniyor bizlere... Bizim geleneklerimizde misafiri en iyi şekilde ağırlamak var. Uzun zamandır görmediğimiz sevdiklerimize ikramların en güzelini sunmak lazım. İkram çeşitliliği ve ısrarların sağlığımıza takılan çelmeler olma ihtimali var mı dersiniz?

Medicana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Arı, önerilerini 'Bayramda şundan uzak durun, bunu asla yemeyin' demeden yaptıklarını, vatandaşların her türlü lezzeti zamanını iyi ayarlayarak tüketebileceğini dile getirdi.

RAMAZAN AYI BOYUNCA SUSUZ KALAN VÜCUDUNUZU SUYA DOYURUN

Diyetisyen Ezgi Arı, bayramda mideye yüklenmemek ve hızlı kilo vermek için en az 3 litre su içilmesini tavsiye ederek, "Öncelikle şunu hiç unutmayalım, bayramdaki her türlü kaçamağın en büyük ilacı çok su içmek. Ramazan ayı boyunca susuz kalan vücudumuzu suya, en az 2,5-3 litre su içerek doyuralım ki, su vücudumuzda oluşan fazla ödemi, sindirim sonucu oluşan zararlı atıkları vücuttan atsın ve metabolizmanın hızlanmasına ve kilo vermeye yardımcı olsun." diye konuştu.

ÖĞÜNLERİ EN AZ 4-5 ÖĞÜN YAPMA ZAMANI

İftar ve sahur nedeniyle 2'ye düşen öğün miktarını 5'e çıkarılmasını öneren Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Arı, "Ramazan ayı, uzun süren açlık sonrası iftar, sahur derken hem uyku düzenimiz hem de beslenme alışkanlıklarımızın farklı ritim tuttuğu bir dönem olduğu için, metabolizma hızımız yüzde 40'a kadar düşüyor. Metabolizmamızı hızlandırmak için güne mutlaka kahvaltı ederek başlayın, değişik kahvaltı alternatifleriniz olsun. Öğünlerinizi aralarında en az 2, en fazla 4-5 saat olacak şekilde aralıklara yayın. Yapılan araştırmalarda sindirim sistemi sık beslenme durumunda ortalama 400-450 kalori daha fazla kalori harcayabiliyor." ifadelerini kullandı.

BAKLAVA DA YİYİN, SARMA DA AMA ZAMANLAMAYI AYARLAYIN

Özellikle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlardan en çok cezbeden baklava, börek ve sarma gibi yüksek kalorili lezzetlerin 3 güne paylaştırılması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Arı, şöyle devam etti: "İlk gün anneannenizin baklavasını yiyecekseniz, ikinci gün halanızın sarmasını yiyin, üçüncü gün başka bir şeyle ödüllendirin kendinizi. Ama hepsini aynı gün aynı öğün tüketip, sonrasında hiçbir şey yemeyerek kendinizi cezalandırmayın. Bu tür yiyecekleri asla ana öğününüzden ödün vermeden, ara öğün yerine yemelisiniz. Miktar biraz fazla kaçtıysa o gün öğle ve akşam öğününüzde ekmeğe yer vermeyin, yemeğinizin yanında tereyağlı pilav yemeyin. Kendinize spor yapabilme sözü verebiliyorsanız bir günde iki çeşit ya da daha fazla ödülünüz de olabilir. Bu gibi yiyecekler ile ilgili olarak yapılan en büyük yanlış, bunları tek seferde fazla miktarda yemek veya yemek yerine yemek, ardından da hiçbir şey yemeyerek denge sağlamayı düşünmektir. Asla bu hataya düşmeyin. Bu tür yiyecekler ana öğün olarak tüketilirse vücudunuzda daha çok yağlanma yapar. Kalp, tansiyon ve şeker hastaları mümkünse bayram tatlıları yerine meyve tüketmeliler ama "her zaman tatlı mı yiyoruz sanki" düşüncesindeyseler de tadımlık olarak yemeliler."

BAKLAVA, BÖREĞE EVET, ASİTLİ İÇECEĞE HAYIR

Bayramda asitli içeceklerden uzak durulmasını isteyen Diyet Uzmanı Ezgi Arı, şunları kaydetti: "Ne olursa olsun asitli içeceğe hayır diyoruz. Onca şeye dikkat edip, tatlıları kontrollü yedikten sonra asitli içecek ya da hazır meyve suyu içip gol yemeyelim. Bu içecekler hem kalori yoğunluğu, hem de sağlığa olan zararları yönüyle bizi yoldan çıkarmasın. Asitli içecekler ve hazır meyve suları yerine içeceğiniz ayran, yediğiniz baklavaların kan şekerinizi çok hızlı yükseltmesine engel olur. Ayran sevmiyorsanız, maden suyu, ev yapımı limonata, açık çay ya da bitki çayları tercihi de yapabilirsiniz. Ya da konuklarınız için ev yapımı özel bir içecek hazırlayabilirsiniz. İşte tarifi: Bunun için; süt, yoğurt ve bir paket vanilyayı rondodan geçirin. Daha sonra bu karışıma, hangi meyve ile hazırlamak istiyorsanız ister rondoda geçirerek, ister bıçakla küçük parçalara ayırarak ilave edin. Buz ve taze nane ile sunun sevdiklerinize." CİHAN
<< Önceki Haber Ramazan Bayramı'nda hem dengeli hem de lezzetli beslenme... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER