80 yıl aradan sonra ilk kez - Video

Teravih'te Enderun geleneği yeniden başladı. En son 80 yıl önce İstanbul'da kılınan Teravih-i Enderun, bunca yıl sonra 2010 yılının ilk teravihinde Sultanahmet Camii'nde eda edildi.

Hicaz, segah, isfahan, uşşak ve acemaşiran. Teravih'in Türk musikisinin bu beş farklı makamıyla kılınmasına Teravih-i Enderun deniliyor. Türkiye'de en son 80 yıl önce uygulanmış bir Osmanlı geleneği bu. BU RAMAZAN TERAVİH BİR BAŞKA Bu görüntülerse Ramazan'ın ilk teravihinde Sultanahmet Camii'nde kaydedildi. Yani 80 yıl sonra "Teravih-i Enderun ve Cumhur Müezzinliği'' İstanbul Sultanahmet Camii'nde yeniden başladı. Bu yıl İstanbul'daki camiilerde vatandaşların Ramazan'ı dolu dolu geçirmesi için büyük imkanlar hazırlandı. 77 camide teravih hatimle kılınıyor. 80 yıl sonra yeniden hatırlanan enderun usulü teravih de bu ramazanın bereketlerlerinden biri. Zira teravih 30 camide de enderun usulü kılınacak. Köklü Ramazan geleneklerinden biri olan enderun teravihinin geçmişi Osmanlı'nın Üniversitesi olarak bilinen Enderun'a dayanıyor. Bu yüzden Ramazan'ın ilk teravihini Sultanahmet Camii'nde eda edenler Enderun ayrıcalığı yaşadı. İmam teravih namazını beş ayrı makamda kıldırdı, 17 müezzin de, her dört rekatın ardından, Türk musikisinin en güzel makamlarında bestelenmiş ilahiler seslendirdi. EN SON 80 YIL ÖNCE KILINDI Enderun teravihi 80 yıl öncesinin Ramazanlarında İstanbul'un bütün camilerinde ve konaklarında kılınıyordu. Bugün ise İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmenliği projesiyle yeniden başlatıldı. RAMAZAN BOYUNCA DEVAM EDECEK Teravih-i Enderun ve Cumhur Müezzinliği ramazan boyunca İstanbul'un 29 farklı camisinde devam edecek.
RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3