Canan Karatay'dan en sağlıklı iftar ve sahur menüsü

Mübarek Ramazan ayında en önemli konulardan biri de nasıl besleneceğimiz. İşte uzmanından çok önemli tavsiyeler..

Sahur ve iftarda neler yemeli, özellikle nelerden kaçınmalıyız? Daha rahat ve sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için dikkat etmemiz gerekenler neler? Samanyolu Haber'e konuşan Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Canan Efendigil Karatay, konuya dair önemli açıklamalarda bulundu.

Sahurun çok önemli bir öğün olduğunu belirten Karatay, sahurda özellikle sağlıklı yağ alınması gerektiğini, 'Yağ yemeyin' uyarısının neden yapıldığını bir türlü anlamadığını ifade etti. Zeytinyağı, tereyağı ve omega 3'ü bolca tüketmemiz gerektiğini ve bu besinlerin verdiği enerjinin gün boyu devam edeceğini söyleyen Karatay soframızda olması gerekenleri şöyle sıraladı: "2 yumurta bol tereyağında ya da omlet veya menemen, 9-10 zeytin, ekmek yerine ramazan pidesi ama pide bol tereyağı veya zeytinyağı ile birlikte yenilmeli. Çay istediğimiz kadar içebiliriz ancak şekersiz olacak. Peynirin yanında bol bol ceviz, fındık, fıstık tüketilebilir. Bir de çorba içilebilir."


Çok şekerli ve asitli içeceklerden, hazır meyve sularından, reçel, bal, pekmez, poğaça, simit gibi besinlerin Ramazan'da tüketilmemesini tavsiye eden Karatay, bunların çokça susatacağını vurguladı.

İftar menüsünde neler tüketebileceğimize de değinen Karatay, "Ana menüde et, tencere yemeği, kuzu eti, anadolu yemekleri, içli köfte yenilebilir. Kızartma, şeker kansorejendir. Bunlardan uzak durulmalı. Pastırmalı kuru fasülye, sebzeli fırın köftesi, piyaz.. Piyaz en sağlıklı yemeklerden biridir. Bütün bu yemeklerin yanında ekmek yerine birazcık pide de yenilebilir." Şeklinde konuştu.

RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3