'İftarınızı hurma ve su ile açın, 10 dakika sonra yemek yiyin'

Ramazan ayının gelmesi ile yerleşik beslenme alışkanlıklarının değiştiğini belirten OSM Ortadoğu Hastanesi diyetisyeni Gözde Çankaya, Ramazanda sağlıklı beslenmenin püf noktalarını anlattı.

Diyetisyen, iftarı 2 -3 hurma ve 1- 2 bardak su ile açtıktan sonra yemeğe geçmeden 10 dakika beklenmesi gerektiğini söyledi. Yemenin farklı saatlere dağılmasını tavsiye eden diyetisyen Gözde Çankaya, iftar ile sahur arasında yenilecek ürünlerin 4 -5 öğüne yayılması gerektiğini ifade etti. Çay ve kahvenin de bir saat sonra içilmesini isteyen Çankaya, yemek sonrası çay ve kahve yerine vücudu rahatlatıp, dinlendirecek ve sindirime yardımcı olacak bitki çaylarının tercih edilmesini söyledi. Suya birden yüklenilmemesi gerektiğini anlatan Çankaya, suyun yemekle birlikte içilmemesini vurgulayarak, "Günlük su ihtiyacınızı öğün aralarına yayın, yemeklerle birlikte su içmeyin." uyarısında bulundu. Yemek sonrası tatlı yeme kültürünün de yoğun olduğunu belirten diyetisen Çankaya, künefe, revani, tulumba tatlısı gibi ağır tatlılar yerine yöreye özgü şıllık tatlısı ile sütlü tatlıların tercih edilebileceğini belirtti. Sağlıklı bir bireyin günde 6 öğünle beslenmesi gerektiğini dile getiren Gözde Çankaya sözlerine şöyle devam etti: "Bütün ihtiyaçlar tek sofrada tüketilmemeli. Sağlıklı bir birey gün içinde üç ana üç de ara öğün olmak üzere 2,5 -3 saat ara ile altı öğün beslenmesi gerekiyor. Ramazan ayında birçoğumuz öğün sayısını iftar ve sahur olmak üzere 2'ye düşürüyoruz. Bu çok tehlikeli. İftarda sofraya oturup bir anda yediğiniz yemekleri öğünlere dağıtın. Çorba, ana yemek, tatlı ve meyve aralarında birer saat boşluk bırakın. Bir anda oturup her şeyi yeme alışkanlığını hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor. İftara oturduğunuzda hurma yedikten ve su içtikten sonra yemek için 10 dakika bekleyin." DİYETİSYEN GÖZDE ÇANKAYA'DAN, İFTAR-SAHUR MENÜ TAVSİYELERİ Sahur için: Bir adet yumurta ile hazırlanmış peynirli menemen veya omlet. 2 -3 ince dilim tam buğday ekmeği veya pide. 1 su bardağı süt. 1 karper büyüklüğünde beyaz peynir-domates-salatalık-yağsız yeşil söğüş-2 adet tam ceviz içi veya 8-10 adet fındık veya badem. İftar menüsü: 1 -2 adet hurma ve 1 su bardağı su ile orucunuzu açın. Orucunuzu açtıktan 5- 10 dakika sonra 1 kase mercimek çorbası için (posa alımı ve sindirim açısından önemlidir.) 1 ince dilim tam buğday ekmeği, bol yeşillikli az yağlı salata tüketin. Çorbanızı içtikten 10-15 dakika sonra; 2 köfte büyüklüğünde ızgara tavuk, balık veya kırmızı et yiyin. 6 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği, bol yeşillikli az yağlı salata, 1 kase yoğurt veya 1 su bardağı ayran. 1 ince dilim tam buğday ekmeği ile iftarı tamamlayın. İftardan bir saat sonra bir top dondurma ile meyve tatlısı (elma, armut tatlısı gibi) veya sütlü tatlı çeşitlerinden herhangi biri ile devam edin. Tatlıdan bir sat sonra ise 2 porsiyon meyve yiyin.
RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3