İtikaf nedir? İtikafa nasıl girilir?

Peygamber Efendimiz (sas), itikafını son 10 günde yapardı. İşte itikafla ilgili tüm merak ettikleriniz...

Peygamber Efendimiz (sas), itikâfını son 10 günde yapardı. On gün itikâf yapamayacak olanlar ise kısa süreli itikâf gerçekleştirebilirler.

Birkaç saatlik itikâfların da yapılabileceğini aktaran Dr. Mehmet Yavuz Şeker, “İtikâf anlam itibarıyla Allah için bir köşeye çekilme anlamına geliyor. Yani sadece ibadetle meşgul olmak... Bunlar; Kur’an okuma, evrad ü ezkar, el-Kulûbu’d-Dâria okuma, cevşen, çeşitli dua mecmuaları gibi… Efendimiz’in (sas) tavsiye buyurduğu evrad ü ezkarla meşgul olunabilir. Daha geniş zamanlı itikâflarda işin tefekkür boyutu da var. Üstad’ın, Hocaefendi’nin kitaplarını okuyarak hem zikirle hem de tefekkürle dolu dolu yaşanmalı..” diyor.

 Çocuklu bir annenin itikâfa niyetlendiğinde, çocuğunun yanında olmamasının gerektiğini söyleyen Şeker, “Çocuk, anneyi meşgul edebilir. Fakat çocuğa bakacak kimsesi yoksa ve başkasına verilemeyecek kadar küçükse, anne çocukla birlikte itikâfa niyetlenebilir. Kendisine bir çetele belirleyerek, ‘Çocuğuma şu kadar vakit ayırmalıyım, itikâfa da niyetlendim, onda da şunları yapacağım.’ diyerek plan çıkarmalı ve itikâfına niyetlenmeli.” diyor.

 Çalışanların, Ramazan ayının son on gününde hafta sonuna denk gelen günlerini değerlendirebileceğini kaydeden Şeker, âlimlerin 1 saatlik itikâfların da olabileceği görüşünü aktarıyor. Kadir Gecesi’nde de itikâfa girilebileceğini dile getiren Şeker, “O kutlu geceye dair programlar düzenlenecekse, orada herkes bir köşeye çekilip tek başına itikâf yapabilir. Kadir Gecesi’nde ya da son 10 günden herhangi bir gün arkadaşlarla iftarda buluşarak sonrasında niyetlenerek hiç durmadan ibadetler yapılarak gece ihya edilebilir.

 “İtikâf; Cenab-ı Hakk’ın kapısına gelip orada o kapıyı tıklatmaktır. ‘Ya Rabbi ben geldim, Senin huzurundayım, Sana yöneliyor Sana teveccüh ediyorum’ demektir.”

 “Niyetlenmeyi unutmamak gerekir. Bütün bunları yapan birisi niyetlenmezse itikâf sevabı almamış olur. İbadet sevaplarını alır, itikâf için niyet şarttır.”

 Evrad ü ezkâr; 100 defa tövbe ve istiğfar, 100 defa salavât, 100 defa lâ havle velâ kuvvete illa billah, 100 defa Sübhânallahi ve bi hamdihî gibi…
RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3