Kavga, orucun sevabını azaltıyor

Erzurum merkez Palandöken Müftüsü Mustafa Baytar, Ramazan ayında sudan bahanelerle artan kavgaların toplum huzurunu bozduğunu ve bunun da tutulan orucun sevabını azalttığını söyledi.

Müftü Baytar, oruç tutmanın aç kalmak değil, nefsi terbiye etmek olduğunu belirterek, "Oruç sabır demektir. Oruçlu kavgacı olmaz." dedi. Sabır ve şükür ayı Ramazan'da kavganın yeri olmadığı belirtildi. Palandöken Müftüsü Mustafa Baytar, iftar vaktinin uzun olması ve havaların da aşırı sıcak gitmesi bahanesiyle toplumda kavgaların artış göstermesinin üzüntü verici olduğunu kaydetti. Müftü Baytar, oruçlu halde kavga etmenin, başkalarını incitmenin orucun sevabını azalttığını belirtti. Ramazan ayının nefsi terbiye ayı olduğuna işaret eden Müftü Baytar, "Ramazanda Müslüman kavga etmez. Ramazan nefsi terbiye sezonudur. Oruçlu kişi tartışmaz, gönül kırmaz ve başkalarını incitmez. Oruçluyum diyerek kavga ve tartışma ortamından uzak durur. Çünkü oruç mideyi boş tutmak değil, kişinin nefsini terbiye etmesidir. Orucun hikmetleri kişiye sabrı ve nefse terbiyeyi sağlar." diye konuştu. Araçlarıyla trafiğe çıkanların sıkça kavga ettiğini ya da tartıştığına da vurgu yapan Palandöken Müftüsü Mustafa Baytar, "Sürücülerin yoğun trafikte sinirleri gerginleşebilir. Oruç olduğunu hatırlayıp ibadet haleti ruhiyesi içinde olduğunu hissedip 'Rabb'ime söz verdim, orucum' deyip tartışmalardan uzak durması lazım. İftar vakti çok da aceleci olmamak gerek. İki dakika sonra iftar açılsa sakınca yoktur. Başkalarını rencide ettiğimizde, kırdığımızda orucun sevabında azalma olacaktır. Unutulmamalı ki Ramazan ayı kişinin nefsini manevi revizyondan geçirdiği bir sezondur." hatırlatmasında bulundu. CİHAN
RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3