Müftülükten fitre uyarısı

Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, ''Vatandaşımızın faizle kredi kartından para çekip, fitresini vermek için çaba sarf etmesi uygun değildir'' dedi.

Arvas, gazetecilere yaptığı açıklamada, fitrenin beden zekatı olduğunu, bayram namazından önce mutlaka verilmesi gerektiğini belirtti. Fitrenin, hanefi ve şafii mezheplerinde vacip olduğunu anlatan Arvas, 'fitrenin şafii mezhebinde ayni olarak verilmesi esastır. Hanefi mezhebinde ise ayni olarak vermek evladır. Ancak nakdi olarak vermek caizdir'' diye konuştu. Bir kişinin fitre verebilmesi için bir günlük nafakasından fazla malının olması gerektiğini ifade eden Arvas şöyle konuştu: '"Vatandaşımızın faizle kredi kartından para çekip, fitresini vermek için çaba sarf etmesi uygun değildir. Bir kişinin nafakasından fazla malı yoksa, gidip kredi kartıyla para çekmesi ve üzerine faiz gelmesi doğru değildir. Yani bir taraftan haram, diğer taraftan farz olan bir şeyi ifa etmek, ne İslam dinine ne de Kur'an-ı Kerim'in ruhuna uygun değildir. Bu nedenle kesinlikle haram olan muamele ile bir farziyeti ifa etmeye yeltenmemek lazım." AA
RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3