Oktay Usta'dan Ramazan'a özel 10. menü

Ramazan'ın 10. gününde Oktay Usta'nın iftar sofrasında bugün Ekemk kıtırlı incik, Limonlu susam halkası ve Tarhana çorbası var.

EKMEK KITIRLI İNCİK: Malzemeler : 4 parça kuzu incik tane karabiber 1 havuç 1 patates 1 kereviz 1 soğan 3 diş sarımsak 1 adet kırmızı biber 2 adet defne yaprağı 2 adet domates tuz, sıvıyağ su Ekmek kıtırı için: 2 su b. bayat ekmek içi 3 yumurta 1 demet yeşil soğan 3 diş sarımsak 1 tutam fesleğen 1 tutam nane 1 su b. kaşar peynir rendesi 1 çay bardağı süt 1 çorba k. tereyağı Üzeri için: susam Hazırlanışı: Kuzu incikleri sıvıyağda sotelemeye alın. Üzerine doğranmış soğan, sarımsak ve havucu ekleyin. Bir süre daha soteledikten sonra üzerine sıcak su vererek pişmeye bırakın. Pişmesine yakın küp doğranmış patates, kereviz ve domatesi de ekleyerek pişmeye bırakın. Kıtırlar için bayat ekmeğinizi bir süre fırında bekleterek kurumasını sağlayın. Daha sonra ekmeği elinizle iyice kırın. Üzerine yumurta ve sütü ekleyerek karıştırın. Sıvıları emince üzerine doğranmış yeşil soğanı ,naneyi, fesleğeni ve rendelenmiş kaşar peynirini ekleyerek karıştırın. Sarımsağını, tuzunu ve karabiberini de ekledikten sonra fırın kabına basın. Üzerine susam serperek 180 derecelik fırına verip kızartın. Et ve kıtır ekmek pişince sunumu için kıtırları dilimleyerek servis tabağının kenarlarına dizin. Ortasına eti ve sebzeleri dökerek servis yapın. LİMONLU SUSAM HALKASI: Malzemeler: 2.5 su b.un 1 p.kabartma tozu 1 tatlı k.kuru maya 2 çorba k.margarin yarım çay b.sıvıyağ 1 çay b.su 1 çay b.irmik 1 çay b.hindistan cevizi 1 yumurta 2 limon kabuğu rendesi Üzeri için: susam Şerbeti için: 2.5 su b.su 2.5 su b.toz şeker 1 limon suyu Hazırlanışı: Suyu karıştırma kabına alın. Mayayı ekleyerek eritin. Daha sonra üzerine yumurta ve sıvıyağı da ekleyerek karıştırın. Sıvılar karışınca irmik, Hindistan cevizi, kabartma tozu ve unu da ekleyin. Limonu da rendeleyerek içersine ilave ederek yoğurun. Hamur hazır olunca ceviz büyüklüğünde bezeler kopararak yuvarlayın. Daha sonra ortasını parmak yardımı ile delerek susamın içine atın. Hazırladığınız halkaları yağlanmış tepsiye dizin. 175 derecede 20-25 dk. da pişirin. Bu arada şerbetini hazırlayın. Tatlı pişip fırından çıkınca ilk sıcaklığı çıktıktan sonra şerbetini verin. TARHANA ÇORBASI: Oktay Usta'nın anlatımı ile tarhana çorbası;
RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3