Belediyeler, Ramazan topu yerine ses bombasını tercih ediyor

Osmanlı'dan günümüze iftar vaktinde gelenek haline gelen Ramazan topu, teknolojinin gelişmesiyle birlikte yerini ses bombalarına bırakıyor.

Ramazan topu geleneğini yaşatmaya çalışan belediyeler, eski usul Ramazan topu yerine kullanımı daha kolay, tehlikesiz, pratik ve ucuz olan ses bombalarını tercih etmeye başladı. Ülke genelinde 250'ye yakın belediye, Ramazan topu yerine Sakarya'daki havai fişek fabrikasından 20 bin ses bombası satın aldı. Havai Fişek Üreticileri, Satıcıları ve Atıcıları Derneği (HÜSAD) Başkanı Arif Coşkun, belediyelerin daha güvenli ve kullanımı kolay olması sebebiyle ses bombalarını tercih etmeye başladığını söyledi. Coşkun, yaptığı açıklamada, Ramazan ayı ile birlikte düğün ve cemiyetlerin azalması sebebiyle havai fişek satışının azıldığını, ancak ses bombasına olan ilginin arttığını belirterek şöyle konuştu: "Eski döküm toplarda iftar zamanında atılan Ramazan topu yaralanmalara sebep oluyordu. Çünkü barut, topun, yani metalin içinde patlatılıyordu. Bu da patlatan için risk taşıyordu. Ses bombasını 1992 yılında yapmaya başladık. Bir kere kullanan belediye bir daha ses bombasından vazgeçmedi. Bugün büyükşehir belediyeleri dahil bir çok belediye Ramazan topu yerine ses bombasını tercih ediyor. Giderek de yaygınlaşıyor. Ancak Türkiye'de bin 500'den fazla belediye olduğu düşünülürse kullanım henüz düşük sayılır. Ancak kullanıldıkça yaygınlaşıyor." Ses bombasını, KDV dahil 14 liradan sattıkları bilgisini veren Coşkun, kullanımı daha kolay ve güvenli olan ses bombasının hiçbir şekilde atan kişiye zarar vermediğini vurguladı. Coşkun, "Ses bombası hiçbir metal parça içermiyor. Bir miktar barut ve kartondan oluşuyor. Çıkan ses kartonun yırtılmasıyla meydana geliyor. Bu sebeple ses bombası deniliyor. Havai fişekte olduğu gibi 80 metre yüksekliğe ulaşıyor ve orada patlıyor. Hiçbir parça tesiri olmadığı ve gökyüzünde patladığı için hiçbir şekilde kullanıcıya zarar vermiyor. Kullanımı kolay ve güvenli. Top kadar da ses çıkartıyor. Ayrıca, toptan kat kat daha ucuza geliyor. Ancak Çin malı kalitesiz ithal edilen ses bombalarına dikkat edilmesi gerekiyor." diye konuştu. Coşkun, sektörün sorunlarına da değinerek mülki idare amirlerinin keyfi uygulamaları ve terör sempatizanlarının gösterilerde havai fişek kullanması sebebiyle satışların son üç yılda düştüğünü ve 80 milyon dolara yakın bir kayıp söz konusu olduğunu kaydetti.
RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3