Tiryakiler Ramazan'da sigara bıraktırma merkezlerine koşuyor

Ramazan ayı, sigarayı bırakmak isteyen tiryakiler için önemli bir fırsat olarak görülüyor. Son yıllarda sayıları artan 'Sigara Bıraktırma Merkezleri' Ramazan'da en yoğun günlerini yaşıyor.

Yılın on bir ayındaki müşteri sayısını Ramazan ayında katlayan merkezler, tiryakilerle doluyor. Doruk Mora Sigara Bırakma Merkezi Terapisti Besim Cakova, Ramazan ile birlikte sigarayı bırakmak isteyenlerin sayısında gözle görülür bir artış yaşandığını söylüyor. Terapi merkezlerine gelenlerin sayısının yılın diğer aylarının çok çok üstünde olduğunun altını çizen Cakova, "Ramazan dışındaki aylarda ortalama 45 tiryakiye hizmet veriyoruz ve akşam saat 19.00'da işyerimizi kapatıyoruz. Ancak Ramazan ile birlikte haftalık 45 kişiye terapi uyguluyoruz. Mesai saatlerimiz gece 23.00'e kadar uzuyor." dedi. IQS Sigarayı Bırakma Türkiye Direktörü Hicret Akarsu da Ramazan ayının başlamasıyla birlikte müracaatların arttığını belirterek, "Bunun en temel sebebi, insanların sigaradan kurtulmak için orucu bir fırsat olarak görmeleri. Çünkü tiryakiler 16 saat oruç tutuyor. Böylece kendilerine bir özgüven geliyor. Bunun sonucu olarak da bir an önce sigaradan kurtulmak için terapi merkezlerine gidiyor." diyor. Bu merkezlere başvuran 30 yıllık tiryaki Harun Özsöz de orucu sigaradan kurtulmak için önemli bir dönüm noktası olarak görenlerden. Özsöz, hem maddi hem manevi çok zararını gördüğünü belirterek, "Yıl içerisinde birçok kez sigarayı bırakmayı denedim olmadı. Ancak Ramazan ayı önemli bir fırsat. Gün boyu oruçlu olduğum için sigarasızlığa dayanabiliyorum. Ramazan'ı fırsat bildim ve şu an sigarayı bıraktım. Günde 16 saat içmeden durabildiğimi görünce kendime güvenim arttı. Ramazan başlayalı içmiyorum." dedi.
RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3