Kabir ziyaretini, ölümü hatırlamak için yapalım

Türkiye'de bayram arifesinde ve bayram günü kabristana giderek yakınlarının mezarlarını ziyaret etmek köklü bir gelenek haline gelmiş.

Ne var ki bu gelenek bazen yanlış yorumlanabiliyor. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Yaylalı, bu yanlışların insanı şirke (Allah'a ortak koşmaya) sürükleyebileceği uyarısında bulundu. Peygamber Efendimiz'in (sas) bir dönem mezarlık ziyaretlerini yasaklamasının sebebinin bu olduğunu açıklayan Yaylalı, tevhid inancının yerleşmesiyle beraber Resulullah'ın (sas), "Ben size kabir ziyaretini yasaklamıştım. Bundan böyle, kabri ziyaret edin. Çünkü kabir ziyareti insana ahireti, ölümü hatırlatır." dediğini aktardı. Yaylalı, bu hadisten yola çıkarak, kabir ziyaretinin asıl amacının ölümü hatırlamak olduğuna dikkat çekti. EFENDİMİZ'İN (SAS) KABİRDE OKUDUĞU DUA Peygamber Efendimiz'in (sas) öğrettiği bir hadiste kabristanı ziyaret ederken orada yatanlara selam verilmesi gerektiğini ifade eden Yaylalı, Efendimiz'in (sas) kabristanı ziyaret ederken şu duayı okuduğunu dile getirdi: "Selam sizlere ey müminlerin ve Müslümanların diyarında bulunanlar. Şüphesiz ki, bizler de inşallah size kavuşacağız. Allah, bizden önce gidenlere ve sonraya kalanlara rahmet etsin. Allah'tan bizim ve sizin için afiyet dilerim." Ölüm değişmiyor "Zaman değişmiş, asır başkalaşmış. Herkes dünyaya ve hayata dalmış, geçim sıkıntısıyla sarhoştur." demeyelim! Çünkü ölüm değişmiyor. Ayrılık başkalaşmıyor. İnsanın âcizliği değişmiyor, hatta artıyor. İnsanlığın yolculuğu kesilmeyip hızı artıyor. ZAMAN
RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3