Ramazan Hatıraları

Yeşil mercimekli sahurYıl 2010. Yer: Bakırköy... Oruçlu oruçlu ev aradık o gün. Akşam enfes bir iftara davet edildik. Sahurda ise evdeyiz. Arkadaşımla ikimiz imsağa 5 dk kala uyandık.

Bir de ne görelim: Evde aylarca kullanılmayan yeşil mercimekten başka yiyecek bir şey olmadığını fark eden marifetli bir arkadaş, mercimeği düdüklüde haşlamış, yanına da bir bağ üzüm koymuş. Oturup önce güzelim mercimeğe baktık, döndük bir de birbirimize baktık sonra da salonda kahkahalar koptu. Yapacak bir şey yok, elimiz mahkum yedik artık... Mercimeğin tadı neyse de o sahurun verdiği uhuvvet tadını hâlâ unutamadım. Hatice Memiş İstanbul Oruçlu çocuk Ramazan'ın ilk günü 60 km'lik bir köye arazi bakmaya gittik. Arazi uygun olmadığı için geri dönmek üzere yola çıktık. 2-3 km sonra yol kenarında sıcaklığın 35 derecenin üstünde gösterdiği güneşin altında şehre gitmek üzere 8 yaşlarında ve yetişkin 2 kişiyi görünce durup aracımıza aldık. Çocuk o kadar bunalmıştı ki güneşin altında oh be arabanın içi ne kadar soğukmuş, az kalsın bayılacaktım, çünkü oruçluyum, dedi. Ben arkadaşıma, "Rabb'im araziyi bahane edip bizi bu oruçlu çocuğun imdadına 60 km'lik mesafeden yönlendirdi." dedim. Hayati Canlılar Bursa
RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3