İçlerinde dev firmalar da var

Rekabet kurallarını ihlal ettiği tespit edilen 10 beyaz et üreticisine toplam 156,7 milyon TL para cezası verildi. 9 firmaya ise para cezası verilmesine yer olmadığına hükmedildi. Ceza alan firmalar arasında sektörün devlerinin olması dikkati çekti.

SHABER3.COM

Rekabet Kurumu beyaz et üretiminde faaliyet gösteren firmaların 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4'üncü maddesini ihlal edip etmediklerine dair soruşturmayı tamamladı. 

Hazırlanan raporlara göre rekabet kurallarını ihlal ettiği tespit edilen 10 firmaya toplam 156,7 milyon TL para cezası verildi.

 her birine ayrı ayrı 26 bin 28 lira idari para cezası verildi. 9 firmaya ise para cezası verilmesine yer olmadığına hükmedildi.

SEKTÖRÜN ÖNDE GELEN FİRMALARINA CEZA

13 Mart'ta Rekabet Kurulu tarafından hâkim konumu suistimal ettikleri gerekçesiyle idari para cezası verilen firmalar şunlar:

Abalıoğlu YemSoya ve Tekstil Sanayi A.Ş. (Lezita)
Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi A.Ş. (Banvit)
Beypi Beypazarı Tarımsal Üretim Paz. San. ve Tic. A.Ş. (Bey Piliç) 
CP Standart Gıda San. ve Tic. A.Ş. (CP Piliç)
EgeTav Ege Tarım Hayvancılık Yat. Tic. ve San. A.Ş
Er Piliç Entegre Tavukçuluk Üretim Pazarlama ve Tic. A.Ş. (Er Piliç)
Gedik Tavukçuluk ve Tarım Ürünleri Tic. San. A.Ş. 
Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızlık İşl. San. Tic. A.Ş. (Keskinoğlu) 
Şenpiliç Gıda San. A.Ş. 
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) 

İHLAL ETTİKLERİ MADDE NE  DİYOR?
 
Rekabet Kurulu'nun yaptığı incelemede elde edilen sonuçlara göre 10 firma sektördeki hâkim konumlarını suistimal etti ve küçük firmalara karşı aralarında centilmenlik anlaşması yaptı.  

Firmaların ihlal ettiği kanun maddesi şu şekilde: "Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır."

<< Önceki Haber İçlerinde dev firmalar da var Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER