Renault'da eylem 12. gününde devam ediyor

Renault'da eylem 12. gününde devam ediyor

Bursa'da ücretlerinin iyileştirilmesi amacıyla 12 gün önce iş bırakan Renault işçilerinin eylemi sürüyor. Sabah saatlerinde İstiklal Marşı'nı okuyarak uyanan işçiler, greve ailelerinin de yardımıyla devam ediyor.

Tofaş, Coşkunöz ve Mako'nun ardından 600'e yakın çalışanının bulunduğu Ototrim Panel Ticaret Sanayi Fabrikası'nda ki eylem de sona erdi. Çalışanlar bugün sabah itibriyle işbaşı yaptı. Ancak Renault'da henüz bir ilerleme kaydedilmedi. Renault yönetimiyle yapılan görüşmelerde sonuç elde edemeyen işçiler eyleme devam ediyor. Çalışanlar Türk Metal Sen'in Bosch işçileri için yaptığı toplum iş sözleşmesindeki hakların aynısının kedlirine verilmesini talep ediyor. İşçiler, yönetim tarafından ilk önce bin lira, ardından Ramazan'da 600 lira yardım ve daha sonra ücrette iyileştirme teklifini kabul etmedi.

GENEL MÜDÜR ÇAĞRI YAPTI AMA EYLE SÜRÜYOR

Önceki akşam çalışanlara hitaben bir açıklama yapan Oyak Renault Genel Müdürü Ales Bratoz, Ramazan'dan önce maddi iyileştirme oranının açıklanacağına söz verip işçilerden işbaşı yapmasını istedi. Tüm mavi yakalı çalışanlarının 25 Mayıs Pazartesi günü 00:00-08:00 vardiyasıyla başlayarak, 3'lü vardiya düzeniyle yeniden çalışmasını isteyen Bratoz'ın çağrısına işçiler olumlu cevap vermedi. Gece 00:00-08:00 vardiyasına girmeyen işçiler, sabah 08.00-16.00 vardiyasına da başlamadı.

YABANCI BASIN İLGİSİ

Bu gün sabah saatlerine Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerden gelen bayancı basın mensupları, işçi ve işçi temsilcileri ile yaptıkları görüşmelerle olayı okuyucularına duyurmaya çalıştı. Sıcak havaya rağmen fabrika önünde bekleyen işçiler, "Direne direne kazanacağız", "Ölmek var dönmek yok", "Yönetim şaşırma, sabrımızı taşırma" gibi sloganlar attı.

İSTEDİĞİMİZİ ALANA KADAR DEVAM

Yabancı basın başta olmak üzere gazetecilere açıklamada bulunan Erhan İmralı, 20 Mayısta yaptıkları toplantıda normalde anlaşmaya varmalarına rağmen son anda yönetim tarafından bozulduğunu belirterek, "Biz görüşmelere açığız, masadan kalkan taraf değiliz, yapıcı tarafız, her durumda uygun şartlarda anlaşmaya razıyız ve fabrikamızı çalıştırmaya razıyız." dedi.

Dün akşamki toplantıda anlaşma olmamasına rağmen yönetimin işçilere gönderdiği mesajda işbaşı yapmalarını istediğini anlatan İmralı, "Amirlerimiz gönderdikleri mesajlarla söylemleri de bira sert tutarak işe başlamaları gerektiği ve bundan sonra zorlanacaklarını, bir nevi tehditvari cümleler kurulmuş. Bu arkadaşlarda direncini kırmadılar. Bu yıla çıkarken hep birlikteydik ve buradan hep birlikte içeri gireceğiz. Zor şartlarda çalışıyoruz, bunun mücadelesini veriyoruz. Haklı mücadelemizin 12. günündeyiz. Tüm toplumdan da bu desteği görüyoruz." şeklinde konuştu.

İşçilerin fabrikayı işgal ettikleri izlenimi verilmeye çalışıldığını belirten Ekrem Salım ise, kendilerini işgalci değil haklarını saunan emekçiler olduğunu söyledi.

İçeride kalan işçiler ise tuvalet ve banyoları dahi kullanmalarına izin verilmeyip kısıtlamaya gidildiğinden yakınırken, "Tüm arkadaşlarımızı eylemde çok sakin davrandı, hiç kimsenin burnu kanamadı ama sadece yüreğimiz kanadı. Bu günden sonram banyo ve tuvaletleri kısıtladılar. Kantin kısıtlandı. Burası hayvanat bahçesine döndü. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Biz ekmeğimizi almak için buraya geldik, Allahın izniyle alıp gideceğiz." şeklinde yakındı. CİHAN
<< Önceki Haber Renault'da eylem 12. gününde devam ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER