Renault ve Tofaş'ta başlayan eylem Mako’ya sıçradı

Renault ve Tofaş'ta çalışan işçilerin ücret artışı isteğiyle başlattıkları eylem diğer fabrikalara da yayıldı.

Renault ve Tofaş'ta başlayan eylem Mako’ya sıçradı

Otomotiv yan sanayi firması Coşkunöz'den sonra Mako'da işçiler iş bıraktı. Eyleme Valeo ve Delphı işçileri de destek veriyor.

Mako fabrikasında da bu sabah saat 08.00 itibari ile üretimi durdu. Mako'da çalışan bin 170 işçiden 800'ü fabrika önünde eyleme başlarken, 120 işçide içeriden çıkmıyor. Mako önünde toplanan işçilere destek vermek için fabrika önüne gelen Delphı işçileri, "Mako'ya selam direnişe selam", "Omuz omuza," ve "Direne direne kazanacağız" şeklide sloganlar attı.

Mako'da çalışan işçilerden Serdar Mazlum, sabah saat 08.00 itibari ile üretimi durdurduklarını belirterek, şunları söyledi: "Bizim üç tane isteğimiz var. 2014'ün aralık ayında yapılan sözleşme Bosch sözleşmesi baz alınarak aynı şekilde eşitlenmesini istiyoruz. Aynı sözleşmeyi bize de yapmalarını istiyoruz. Bu süreçten dolayı hiçbir arkadaşımızın çıkarılmamasını istiyoruz ve üçüncü olarak da Türk-Metal Sen'i burada istemiyoruz. Şu anda Mako'nun mevcudu bin 170 kişi ve şu anda burada 800 kişi eylemde ve üretim komple durdu. İçeride de 120 arkadaşımız var, onlarda dışarı çıkmıyorlar. Yönetim bize açıklama yaparak bu olayın yasa dışı olduğunu ve üretimi durdurmanın hakkımız olmadığını söylediler ama bizim kararımız belli."

RENAULT'TA ÇARŞAMBAYA KADAR ÜRETİM YOK


Renault'ta eylem yapan işçilere aileleri de destek veriyor. Ailelerinin evden getirdikleri kumanyalar ile karınlarını doyurup yere serdikleri battaniyeler üzerinde yatan işçiler, isteklerini alıncaya kadar direnmeye devam edeceklerini belirtiyor. Aileleri ve sivil topum kuruluşları ve bazı belediyelerin desteği ile eyleme devam eden işçiler, "Ölmek var, dönmek yok", "birlikte kazanacağız", "Dik dur eğilme Valeo seninle," Omuz omuza" ve "Direne diren kazanacağız" şeklinde sloganlarla eyleme devam etti.

Oyak Renault fabrikası önünde eyleme devam eden işçilerin sözcüsü Erhan İmralı, "Oyak Renault'da şu an için devama ediyor her hangi bir gelişme yok, şartları ilettik, ellerinde vardı. Bir kaç gündür de açıklama yapmadılar. Muhtemelen aralarında bir toplantı yapıyorlar. Bir sonuca varamadıkları için henüz bir açıklama yapmadılar. Toplantının işveren MES ve Türk-Metal arasında yapıldığını tahmin ediyoruz. Bizim isteklerimiz net olduğu için sonuca ulaşmadıklarına göre bize de bir açıklama yapmadıklarını düşünüyoruz. Onlar bir sonuca vardıklarında bize açıklama yapacaklardır." dedi.

Bu gün de fabrikanın tatil edildiğini belirten İmralı, "Yarın resmi tatil, tahminimiz Çarşamba günü başlar gibi gözüküyor. Çünkü çok uzun süre durdurulacak bir yer değil. Sadece burasıda değil Tofaş'ta var Coşkunöz de var. Bu iş iyice sıçramaya başladı ki bu işi çözeceklerini düşünüyoruz. Bu gün fabrika yönetiminde gelen giden olmadı, yarın resmi tatil, bu gün yarın çalışma olmayacak. çarşamba 24.00-08.00 vardiyasında tahminimizce başlar diye düşünüyoruz." şeklide konuştu.

YASAL İŞLEM YAPACAĞIZ AÇIKLAMASI

İş bırakma eyleminin sürdüğü Coşkunöz çalışanlarından Ceyhun Arslan ise, yönetimin kendileri ile bir görüşme yatığını ifade ederken, şöyle konuştu: "Bu görüşmede bize ilk önce 'arkaşdalar üretimi başlatmazsak yasal işlem başlatmak zorunda kalacağız' dediler. Ama arkadaşlar kararlı oldukları iyi bize bir ay sonra bir iyileştirme yapacaklarını söylediler. Ama biz hiç bir şeyi sözlü değil, yazılı olarak istiyoruz. Bu diğer fabrikalar içinde geçerli, şu anda binlerce işçi kardeşimiz Mako'nun önünde durdu, Çarşamba günü Valeo işçilere duracak. Biz birlik beraberlik olduğumuz sürece bizim patronlarımız bize destek vereceklerdir. Şu anda eylemimiz devam ediyor. Bu dördüncü günümüz, Allah'ın izniyle yıkılmadık ayaktayız, bütün arkadaşlar, özellikle kalemiz bizi desteklediği sürece hiçbir problemimiz yok. Üretim yaklaşık 40 saattir yapılmıyor haklarımız verilene kadar devam edecek. Şu anda Mako'da duruş başladı, bu akşam Delph başlıyor, Çarşamba günü Valeo, Ototerim gibi iki fabrikamızda duruş yapacak. Biz birlik olunca herkesin karşısında dimdik ayakta durmaya devam edeceğiz."

(CİHAN)
<< Önceki Haber Renault ve Tofaş'ta başlayan eylem Mako’ya sıçradı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER