Renklerde soluklaşma 'katarakt' habercisi


Op. Dr. Ahmet Türk, genellikle yaşlılık hastalığı olarak bilinen ve halk arasında 'göze perde inmesi' diye adlandırılan kataraktın, göz sağlığını ve yaşam kalitesini yakından etkilediğini kaydetti. Tedavisinin geciktirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Türk, "Kullanılan gözlüğe rağmen görmede yavaş yavaş azalma, gece ışıklarda dağılma, renklerde soluklaşma, göz yorgunluğu ve baş ağrısı şikâyetleri mevcutsa vakit kaybedilmeden mutlaka uzman bir göz hekimine başvurulmalıdır." uyarısında bulundu.

Op. Dr. Ahmet Türk, katarak hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yaygın olarak 60 yaş ve üstü kişilerde görülmesi nedeniyle toplumda yaşlı hastalığı olarak bilinen kataraktta erken tedavinin görme kaybını engellediğine dikkat çeken Türk, sıklıkla orta yaşlı insanlarda görülmesiyle birlikte kataraktın her yaşta ortaya çıkabileceğini vurguladı. Türk, "Göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal merceğin saydamlığını yitirerek matlaşması sonucu ortaya çıkan katarakt, ilaçla medikal tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktır. Tıbben matlaşan merceği tekrar saydam hale getirmek mümkün olmadığı için kataraktın tek tedavi yolu ameliyattır." diye konuştu.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Kataraktın, bulanık görmeye ve görme kalitesinde ileri derecede kayıplara neden olabileceğini söyleyen Türk "Her hastalıkta olduğu gibi kataraktta da erken teşhis ve tedavi görme sağlığı açışından büyük önem taşıyor. Bu nedenle hastalar katarakt belirtisi olarak ortaya çıkan; görmede yavaş yavaş azalma, gece ışıklarda dağılma, renklerde soluklaşma, göz yorgunluğu ve baş ağrısı şikâyetlerde vakit kaybedilmeden mutlaka uzman bir hekimine başvurulmalıdır." önerisinde bulundu.

BASİT GÖZ MUAYENESİYLE TEŞHİS MÜMKÜN

Katarakt teşhisinin basit bir göz muayenesiyle mümkün olduğunu belirten Türk, katarakta eşlik eden başka göz hastalıkları var mı, yok mu diye hastanın detaylı göz muayenesi yapılması gerektiğini aktardı. Türk, "Bu muayenede; korneanın saydamlığı, kataraktın yapısı, merceğin pozisyonu, göz bebeğinin genişliği, retinanın durumu ameliyat planından önce detaylıca incelenerek hastanın tedavisi operasyon açısından değerlendirilir. Bulgular sonucunda ameliyat kararı alınırsa da yapılacak yöntem ve göz içine yerleştirilecek mercek hakkında alternatifler hastaya detaylı bir şekilde anlatılır." diye kaydetti.

AYNI GÜN TABURCU OLABİLİR

Katarakt da dahil olmak üzere tüm göz hastalıklarının tedavisinde kullanılan teknolojinin önemine dikkat çeken Türk "Günümüzde katarakt tedavisinde klasik yöntemler yerine kullanılan fako ve femtosaniye lazer yöntemiyle operasyonlar; iğnesiz, narkozsuz, ağrısız bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bu yöntemlerde göz, sadece damla ile lokal olarak uyuşturulurken, oldukça kısa sürede tamamlanan operasyon sonrası hasta, aynı gün evine dönebiliyor." şeklinde konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Renklerde soluklaşma 'katarakt' habercisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER