Restorasyonu bitmeyen cami, esnafı bitirdi

Restorasyonu bitmeyen cami, esnafı bitirdi

Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile 1558 yılında Sadık Kalfa tarafından inşa edilen Sultan Süleyman Cami (Büyük Cami) restorasyonun uzaması nedeniyle esnaf zor günler yaşıyor.

Her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği Sultan Süleyman Camii'nin restorasyonunun bir türlü tamamlanamaması vatandaşı ve çevre esnafını perişan etti. 1992 yılında bir restorasyon çalışması geçiren cami, 2012 yılında tekrardan restorasyon çalışmasına alındı. İki yıl sürmesi beklenen çalışmanın halen devam etmesi imaret esnafını bitme noktasına getirdi.

İmarette 45 yıldır berber dükkanı işleten Hikmet Kaya, "İmaretin esnafı bitti. İşler ölü durumda Büyük Cami kapandı. 3 tane camimizi restorasyona alındı. Ama bir iş yapıldığı yok. Esnafın hali bitik, 45 senedir bu işi yapıyorum. Eskiden burada 20-25 tane kasap vardı. İnsanlar sırada beklerdi. Çankırı'da Büyük Cami'nin adı vardı. Cenazeler hep buradan kalkardı. Ben emekliyim, emekli olmasam burada bu muhitte durulmaz." dedi.

ATEŞ "KİRAMIZI ZOR ÖDÜYORUZ"

Büyük Cami altında tuz ürünleri satışı yapan Satı Ateş ise "10 yılıdır bu dükkanda eşime yardım ediyorum. Şu an kiramızı bile zor çıkarıyoruz. Camimiz kapalı gelen-giden yok. Bir cenaze olduğu zaman buradan kalkardı. Ve camiyi görmeye gelenlerde çok olurdu. Cenazeye gelenler mutlaka uğrayıp tuz alırlardı. Şuan aşağı taraflara geliyorlar oradan da buraya kimse çıkmıyor. Büyük Cami civarında bir sürü dükkan kapandı." diye konuştu.

60 senedir imarette esnaflık yapan bir başka vatandaş da, "Cami'nin restorasyonu işimize ve ekmeğimize çok etki yaptı. Cami faaliyette iken buraya yerli, yabancı gelen giden oluyordu. Ama şimdi Büyük Cami kapanalı yukarı pazar öldü. Dükkanı kapatan bir sürü insan oldu. Herkes aşağılara indi." ifadelerini kullandı.

DENİZ: 45 GÜN İÇERİSİNDE AÇMAYA GAYRET EDİYORUZ

FRG İnşaat Genel Müdürü Feridun Deniz, "Biz camiyi 45 gün içerisinde açmaya gayret ediyoruz. Ben taahhüdümü doldurmuş vaziyetteyim. Bu büyük bir onarım. Büyük onarım her zaman yapılmayacağı için titizlikle çalışıyoruz. Bu işler zaman istiyor vatandaş bunları bilmediği için 'müteahhit geciktiriyor' diye düşünüyor." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Restorasyonu bitmeyen cami, esnafı bitirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER