Reuters'tan seçim öncesi bomba analiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa’ya aykırı şekilde yürüttüğü seçim kampanyası hakkında bir analiz kaleme alan Reuters, Erdoğan’ın dindar Türk ve Kürtlerin oyunu AKP’ye çekebilmek için kampanyasının merkezine dini oturttuğunu yazdı.

Reuters'tan seçim öncesi bomba analiz

Reuters haber ajansı, bu hafta sonu yapılacak genel seçimler ile ilgili abonelerine geçtiği analizinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dini öğeleri seçim kampanyasının merkezine oturttuğunu kaydetti. Anayasa’ya göre tarafsız olması gerekirken aktif şekilde seçim kampanyasına dâhil olan Cumhurbaşkanı’nın dindar Türk ve Kürt seçmenleri AKP’ye oy vermeye ikna etmek için muhalefet partilerini de “dine karşı” gibi lanse ettiğini aktardı. Erdoğan’ın siyasi söylemini de Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar giden laik-dindar gerilimi üzerine kurduğunu ifade etti. Bu yolla AKP’nin anayasayı değiştirebilecek bir çoğunluğu kazanmasını ve böylece kendisine daha da geniş yetkiler verilmesini temin etmeye çalıştığını vurguladı.

Ajans, Erdoğan’ın dini sembolleri siyaset malzemesi yaptığı olayları da sıraladı. Erdoğan’ın seküler elitlerin ‘Boğaza karşı içki içip toplumun geri kalanını aşağıladığına’ yönelik sözlerini aktaran Reuters, Cumhurbaşkanı’nın Kur’an-ı Kerim’in Kürtçe mealiyle miting meydanlarında konuştuğunu dile getirdi. Yayınlanan bir AKP reklam videosunda da ibadete kapalı Ayasofya’nın minarelerinden ezan okunduğunu belirtti. CHP’nin din düşmanı olduğu propagandası yapan Erdoğan’ın asıl tehdidi yüzde 10 barajını aşarak Meclis’e girme ihtimali güçlenen HDP’den geldiğini savunan ajans, Erdoğan’ın HDP’lileri Zerdüştlük dinine inanmakla ve ‘Kâbelerinin Taksim olduğuyla’ itham ettiği sözlerini aktardı. Erdoğan’a yakın medyada HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ‘domuz eti’ yediğine yönelik iddialar çıktığını ve Demirtaş’ın bunları yalanladığını kaydetti. HDP’nin seçim vaadi olarak lağvetme sözü verdiği Diyanet İşleri Başkanlığı etrafındaki tartışmalara da değinen Reuters, Erdoğan’ın Diyanet İşleri Başkanı’na zırhlı bir lüks araç verdiğini ve kendisine bir de özel uçak tahsis edileceğini abonelerine aktardı.
<< Önceki Haber Reuters'tan seçim öncesi bomba analiz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER