Reyting oyunu deşifre oldu

Yıllardır güvenilirliği tartışılan ‘reyting ölçümleri’ ile ilgili yeni bir skandalın kokusu yayılıyor.

Reyting oyunu deşifre oldu

Meydan Gazetesi'nden Yusuf Bülbül yeni reyting oyununu yazdı. Buna göre TİAK reyting deneklerini değiştirirken AKP'ye yakın anket şirketleri eliyle hangi kanalları izliyorsunuz sorusunu da soracak. Yani seçilecek deneklerin hangi kanalları izledikleri, önceden biliniyor olacak
İşte Yusuf Bülbül'ün analizi
***
Hürriyet yazarı Cengiz Semercioğlu’nun gündeme getirdiği olay, televizyon camiasına bomba gibi düştü. Ekim ayı sonunda yenilenmesi planlanan paneller için yeni denek arayışına giren Televizyon İzleme ve Araştırma Kurumu (TİAK) yeni haneler bulmak için anket yaptırıyor. ‘Ne var bunda?’ diyebilirsiniz. Zaten sorun ankette değil. Sorun, denek adaylarına sorulan skandal soruda… Yaş ve gelir düzeyi gibi soruların arasına ‘En çok hangi kanalları izliyorsunuz’ sorusu da sıkıştırıldı.

SOSYAL STATÜ YETMİYOR MU?

Bir denek adayının en çok hangi kanalı izlediği neden merak edilir ki? “Samanyolu, Kanaltürk veya Kanal D’ izliyorum” derse ne olacak? “Bu kanallar muhalif, bu deneği seçmeyelim mi” diyeceksiniz. Bir kişi ya da ailenin denek olması için sosyal statüsü yeterli gelmiyor mu?

DEĞİŞEN DENEK SAYISI HER YIL ARTIYOR

Ayrıca ankete göre panel oluşturan TİAK’ın adresleri Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) aldığını, anketleri de hükümete yakın şirketler ANAR ve GENAR’a yaptırdığını da bilmeyen yok. Her ne kadar saha araştırması ihale ile verilse de ihaleyi alan kurumların objektifliği tartışmaya açık. Her yıl yüzde 20’si değişmesi gereken deneklerde geçen yıl bu oranın yüzde 36’lara çıkması da ayrı bir tartışma konusu. 
TİAK Genel Müdürü Dursun Güleryüz, kurumunu şaibe altında bırakacak bu tür olaylara müsade etmemeli. Mevcut anketteki; ‘hangi kanalı izliyorsunuz’ gibi manipülasyona açık sorunun kaldırılıp anketin yenilenmesi şart. Yoksa, ‘reyting ayarlı deneklere’ ve buradan çıkan reyting sonuçlarına kimse güvenmez. Reklamverenler de...

Meydan Gazetesi
<< Önceki Haber Reyting oyunu deşifre oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER