Reza Zarrab dosyasındaki 6 gizemli isim kim?

ABD’de tutuklanan Reza Zarrab hakkındaki fezlekede kod isimleriyle verilen 6 kişi merak konusu oldu. CC1, CC2 diye kodlanan şahısların Zarrab'ın ‘suç ortağı’ olduğu ifade ediliyor.

Reza Zarrab dosyasındaki 6 gizemli isim kim?

ABD'de kara para aklamaktan tutuklanan İran asıllı Reza Zarrab hakkındaki suçlamaların yer aldığı fezlekede ismi açıkça belirtilmeyen 6 kişi dikkat çekti. Fezlekede CC1, CC2 gibi kodlar verilen bu isimlerin işlenen suçların iş birlikçisi olduğu ve önemli bilgilere sahip olduğu görülüyor.

CC5 ve CC6 için ise “suç ortağı” ifadesi yer alıyor. Bunun yanında Zarrab çetesinin adı kodlanıp verilen bazı bankaları kullanarak işlem yaptıklarının da altı çiziliyor. Fezlekede Reza Zarrab, Kamelia Cemşidi ve Hüseyin Necefzade'nin işledikleri suçlar tek tek sıralanıyor. Adları kodlanarak geçen kişiler için de “eylemlerinin fezlekede sıralandığı ancak henüz bunların sanık olarak belirlenmediği” ifadesi görülüyor.




ZARRAB'IN ÇALIŞANLARI

Fezlekeye göre CC1, yaptırım altındaki İran bankası Mellat'ın bir çalışanı. CC2 ise Zarrab'ın şirketlerinden Al Nafees'in bir yöneticisi. İkili arasındaki e-mail trafiğine yer verilen fezlekede “Yapılan para işlemleri yaptırımların aşılması için kara para aklanması çerçevesindedir” deniyor.

CC3 ve CC4 olarak kodlanan isimler ise Zarrab'ın Türkiye'deki şirketi Royal Holding'in çalışanları. Bu kişilerin değişik zamanlarda Zarrab adına hem diğer kodlanan isimlere hem de farklı bankalara, dünyanın değişik yerlerindeki şirketlere para transferi talimatları vermesi dikkat çekiyor. Bu isimlerin tümünün Zarrab ile düzenli ve sürekli olarak e-mail iletişiminde oldukları da vurgulanıyor. Fezlekenin ana omurgasını oluşturan ve dava için kritik öneme sahip yazışmaların tümünde CC1 ve CC3 isimlerine de rastlanıyor.


CC5 SUÇ ORTAĞI

Adları kodlanan ilk 4 ismin Zarrab'ın çalışanı olmasına rağmen CC5 olarak tanımlanan kişi için “burada sanık olarak belirtilmeyen suç ortağı” ifadesi yer alıyor. Zarrab'ın bu kişiye 16 Ocak 2013 tarihinde Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Gunes General Trading'den Türkmenistan'daki şirkete acil 1 milyon ödenmesi talimatı vermesi” dikkat çekiyor.


EN YÜKLÜ ÖDEMELERDE CC6

Adı açıklanmayan son gizemli kişi CC6 için de “burada sanık olarak belirtilmeyen suç ortağı” ifadesi kullanılıyor. Fezlekede CC6'nın 11 Kasım 2013'te, Zarrab'a içinde kritik bilgiler yer alan bir e-mail gönderdiği bilgisi bulunuyor. Bu e-mailde önce 110 milyon euroluk ödemenin Hong Kong'daki bir şirkete yapılması talimatı veriliyor. Aynı e-mail'de İran Petrol Bakan Yardımcısına Türkmenistan'daki şirketten bu paranın ABD doları olarak ödenmesi talimatı da yer alıyor.


BANKA İSİMLERİ DE GİZLİ

Fezlekede adı “ABD banka 1, 2, 3, 4, 5” şeklinde kodlanan bankaların adları, ödeme ve para transferlerini “yaptırımlar çerçevesinde blokladıkları” ifadeleri eşliğinde yer alıyor. Paranın İran şirketlerinde gittiğinin tespit edilemediği durumlarda ise bu bankalar havaleye izin veriyor.

özgür düşünce


<< Önceki Haber Reza Zarrab dosyasındaki 6 gizemli isim kim? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER