Reza Zarrab ABD'de tutuklandı

İranlı İşadamı Reza Zarrab, İran'a yönelik yaptırımlardan kaçınmak için İran hükümeti ve diğer kuruluşların kurduğu mekanizmanın parçası olduğu gerekçesiyle Cumartesi günü ABD'de gözaltına alındı daha sonra da tutuklandı.

Reza Zarrab ABD'de tutuklandı

Reuters’ın savcılık kaynaklarına dayandırdığı haberinde Zarrab, Miami’de adlarının Kamelia Jamshidy ve Hossein Najafzadeh olduğu açıklanan ve Manhattan’da tutuklanan iki İran vatandaşıyla birlikte aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınarak tutuklandı.

Zarrab'a yönelik suçlama, İran hükümeti ve diğer kuruluşların Tahran'a yönelik uluslararası yaptırımlardan kaçınmak için kurduğu mekanizmanın parçası olarak yüzlerce milyon dolarlık işlemlere karıştığı yönünde. Zarrab ve iki İranlı daha hakkında Manhattan'da bu suçlamalarla dava açılmıştı.




ABD ADALET BAKANLIĞI'NDAN ZARRAB AÇIKLAMASI

ABD Adalet Bakanlığı'nın açıklamasına göre ise Zarrab ve diğer iki kişi İran’a yönelik yaptırımları aşmak için yasadışı işlemlerle elde edilen gelirleri aklayarak birçok finans şirketini dolandırmakla suçlanıyor. Savcılık Zarrab için 75 yıl hapis istiyor.

ABD Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada "FBI'ın yardımlarına teşekkür ederiz. Bu yapılan operasyonla bu işin arkasındaki gerçek iş ortaklarına böylelikle bir mesaj göndermiş olabiliriz" dedi.



İDDİANAME NE DİYOR

Zarrab ve diğer iki isim hakkında hazırlanan iddianamede yer alan suçlamalara göre, Zarrab, Jamshidy ve Najafzadeh İran hükümeti ve İran şirketleri adına milyonlarca dolar değerinde işlem yaparak ABD yaptırımlarının arkasından dolandılar. Bu iddiaların yanı sıra yasa dışı eylemleri örtbas etmek için, ABD yasalarını da ihlal ettiler. Zarrab ve diğer iki isim hakkında soruşturmayı FBI yürütüyordu.

İddianameye göre Zarrab, Jamshidy ve Najafzadeh’in içerisinde olduğu dolandırıcılık ağı, İran devleti kurumlarıyla doğrudan bağlantılı. Bu bağlantılar arasında İran devlet bankası (Türkiye’de de şubesi bulunan) Bank Mellat, İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC), Naftiran Uluslararası Ticaret Şirketi (NICO), NICO Sarl, ayrıca İngiltere’de, İsviçre’de ve Hong Kong’ta merkezleri bulunan İran’ın nükleer enerji santrallerini kuran MAPNA Gruba bağlı Hong Kong Uluslararası Ticaret Şirketi (KHICO) yer alıyor.

Deliller arasında Zarrab tarafından İran Merkez Bankası Genel Müdürü'ne hitaben 3 Aralık 2011'de yazılan Farsça mektup da bulunuyor.

Reza Zarrab, Türkiye'de 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları kapsamında 21 Aralık'ta tutuklanmış, bir süre sonra serbest bırakılmıştı.


<< Önceki Haber Reza Zarrab ABD'de tutuklandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER