Robotların basketbol mücadelesi


ABD'de yapılan First Robotics Competition robot basketbol şampiyonası, ilk kez Türkiye'de düzenlendi. Lise öğrencilerinin yaptığı robotlar, parkede kıyasıya mücadele etti.

Ülker Sports Arena, bu yıl ilk kez düzenlenen bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Daha önce Amerika'da düzenlenen First Robotics Competition yarışması İstanbul'da Off-Season etkinliği teknoloji meraklısı onlarca öğrencinin yaptığı robotları bir araya getirdi.

İstanbul'daki 28 liseden öğrencilerin katıldığı yarışmada takımlar, 2 dakika 10 saniye süren 4 periyotta performans sergiledi. Takımların sayı yapmak için sergiledikleri manevralar göz doldurdu. Okullarını tribünlerden takip eden öğrenciler de büyük heyecana ortak oldu. 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerinden ve yaklaşık 10 kişiden oluşan takımlar, birincilik için mücadele etti.

Yarışmaya İstanbul Fatih Fen Lisesi'nden katılan Pardux isimli takımın mentörü Erhan Yılmaz, kısa bir çalışma dönemi geçirdiklerini ancak öğrencilerin hem yazılım öğrenmesi ve hem de teknoloji konusunda heveslendirilmesi için iyi fırsat yakaladıklarını belirtti. Yılmaz, "Buradaki hedef bütün öğrencileri bilime ısındırmak. Aslında burada bir yarışma havası yok. Dün takımlar eksiklerini tamamladı, diğer lise öğrencileri de gelerek bir ihtiyaçları olup olmadığını sorarak yardımcı oldu. Böylece bir ekip ruhu ortaya koymaya çalıştılar. Amerika'dan ilgili kuruluş, belli bir altyapı cihazı göndererek öğrencilerden bunu tamamlayarak robotu meydana getirmesini istiyor." dedi.

TED Koleji takım kaptanı Oğuz Terzi de, güzel bir ekip çalışması ile ilk kez yarışmaya katıldıklarını söyledi. Biraz tecrübesiz olduklarını ancak internet araştırmalarıyla bu açıklarını kapatmaya çalıştıklarını ifade eden Terzi, yönergelerle belli bir disiplin oluşturmaya çalıştıklarını belirtti. Terzi, "Genel olarak eğlenceli geçti, kendimize ayırdığımız vakitlerimiz oldu. Belli bir disiplin üzerinde çalışmaya devam ettik. İlk senemiz olduğu için ilk olarak buranın bir havasını alalım dedik ama yarışmada da elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Amacımızı büyük grupların ve sponsorların dikkatini çekmek." şeklinde konuştu.

İstanbul Ticaret Odası Okulu'ndan yarışmaya katılan Nusret Seylan ise, "Robotu yaparken zorlandık ama fazlasıyla eğlendik. Herkes okuldan 4'te 5'te çıkarken biz gerekirse 22.00'ye kadar okulda kalıp robot yapıyorduk." dedi.

Fatih Fen Lisesi öğrencisi Yavuz Selim ise, 6 hafta içinde yaptıkları hazırlıklarla yarışmaya katıldıklarını ifade etti. Daha önce küçük arabalar şeklinde çalışmalar yaptıklarını ancak daha büyük hedefler için bu yarışmaya katıldıklarını belirten Selim, "Yarışmanın bir de Amerika etabı var. Nisan'da ona katılmayı planlıyoruz. Bu yarışmadan da tecrübe edinmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

'Zeki için spor' sloganıyla düzenlenen organizasyonda derece yapan öğrenciler, uluslararası firmalarda staj imkanı da yakalayabiliyor. 19 farklı ülkeden 70 bin öğrencinin yarıştığı etkinlikte Türkiye bu yıl ilk kez yer aldı.
CİHAN
<< Önceki Haber Robotların basketbol mücadelesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER