Romanya ile Rusya arasında “hazine” gerilimi
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Cuma, Mart 15 2024
Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Rusya'yı 1916-1917 yıllarında muhafaza edilmek üzere Rusya İmparatorluğu'na devredilen altın ve kültürel mirası objelerini Romanya'ya iade etmeye çağıran bir kararı kabul etti.
SAMANYOLUHABER.COM- MOSKOVA
Avrupa Parlamentosu, Rusya’ya Romanya'ya iade etmesi için altın ve kültürel miras objelerini geri vermesi çağrısında bulundu.
AP tarafından alınan kararda, "Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra birçok diplomatik müzakere girişimine rağmen, 1916-1917 yıllarında saklanmak üzere Rusya'ya gönderilen Romanya'nın ulusal hazinesi, Rusya tarafından asla iade edilmedi. Bu, Romanya toplumunu sürekli endişelendiren, altın rezervlerinin ve miras nesnelerinin kötüye kullanılmasına ilişkin benzeri görülmemiş bir uluslararası vakadır" denildi.
1916-1917'de Romanya, Merkez Bankası'nın rezervini, kraliyet mücevher koleksiyonlarını ve nadir madeni paraları da kapsayan 91,5 ton altını depolanmak üzere Rusya İmparatorluğu'na gönderdi.
Eserler arasında belgeler, değerli tarihi el yazmaları, tablolar, nadir kitaplar ve birçok kamu ve özel kurumun koleksiyonları bulunmaktadır.
1918'in başında Birinci Dünya Savaş’ı başladığında Rumen birlikleri, Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Bessarabia'yı işgal etti.
Bundan sonra Sovyet hükümeti Romanya'nın altınlarına ve kültürel objelerine el koydu.
1935'te SSCB, getirilenler içinde sadece arşivlerin bir kısmını Romanya'ya iade etti. 1956'da ise Petroasa hazinesi de dahil olmak üzere bazı kalan resimler ve eski nesneler geri verildi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı2.Flash Haber... Cumhurbaşkanı başdanışmanı yolsuzluk iddiasıyla istifa etti3.Boydak ailesinden Elif Boydak Bozdağ da cezaevine konuldu4.550'den fazla can kaybı, 11 bine yakın gözaltı... İran'da durum ağırlaşıyor5.Kasım Garipoğlu'nun şoförü itirafçı oldu: Elinde 25 kişilik ünlü listesi var
6.Trump’tan İran'a sert mesajlar: 'Çok güçlü seçenekler var, harekete geçmemiz gerekebilir'7.Yandaş gazeteciden Hadise'ye 'İran' ayarı8.AKP'ye katılan milletvekili bu sefer Erdoğan'ın fotoğrafına asker selamı verdi9.Skandal iddia: Diyanet 1400 TÜGVA üyesinin umre masraflarını ödedi10.Kara Kuvvetleri'nde ihale soruşturması: Askerler dahil çok sayıda kişiye gözaltı!

TÜRKMEN TERZİ

ARİF ASALIOĞLU

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Nefret operasyonu: 81 kişi gözaltına alındı

Flash Haber... Cumhurbaşkanı başdanışmanı yolsuzlu...

Boydak ailesinden Elif Boydak Bozdağ da cezaevine ...

550'den fazla can kaybı, 11 bine yakın gözaltı... ...

Kasım Garipoğlu'nun şoförü itirafçı oldu: Elinde 2...


