RTÜK'ü böyle kandırmışlar

Bazı platformların, iletimini yapacakları yayın hizmetlerini RTÜK’e bildirirken sahte belge kullandıkları ve bu yolla devleti milyonlarca lira zarara uğrattıkları ortaya çıktı.

RTÜK'ü böyle kandırmışlar

İletimini yapacakları yayın hizmetlerini RTÜK’e bildirmek zorunda olan bazı platformların, Üst Kurul’a yaptıkları bildirimlerin sahte olduğu ortaya çıktı. Sahte belgelerin İngiltere’nin düzenleyici kuruluşu olan OFCOM lisanslarından kopyalanarak hazırlandığı ve RTÜK’ün bu yolla milyonlarca TL zarara uğratıldığı saptandı. Zararın boyutunun yıllık 20 milyon TL’yi aştığı belirtiliyor.

RTÜK Yasası’nda platform sağlayıcıların uymakla yükümlü oldukları kurallar arasında “İletimini yapacakları yayın hizmetlerini Üst Kurul’a bildirmek zorundadır” hükmü yer alıyor. Ancak RTÜK’ten altyapı işletmesi izni alarak uydudan televizyon yayınları ileten 3 kuruluşun, toplam 97 yayın kuruluşu ile ilgili RTÜK’e sahte belge verdiği ortaya çıktı. 97 yayın kuruluşu için İngiltere’nin düzenleyici ve denetleyici kurulu OFCOM lisanslarının kopyalandığı, isim ve numaralar değiştirildikten sonra fotokopi ile çoğaltılarak RTÜK’e verildiği anlaşıldı. Lisansların sahte olduğu OFCOM’la yapılan yazışmalar sonucu öğrenildi. Şirkete yazılan yazıya yanıt olarak, “Bu lisansların kendilerine ait olmadığı” bildirildi. Bu kapsamda Digimedya Digital Platform Uydu Alt Yapı İşl. A.Ş’nin 28, Doğan Uydu Hb. Hiz ve Tel. Tic. A.Ş.’nin 26 ve Güç Digital Platform Uydu Alt Yapı İşletmeciliği A.Ş’nin ise 43 sahte lisans belgesi verdiği tespit edildi. RTÜK, gerçek dışı beyanda bulunan kuruluşlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulması kararı aldı.

 
RTÜK’TE SORUŞTURMA

Islak imza bulunmayan fotokopi yöntemiyle oluşturulan sahte belgeleri kabul eden personelle ilgili de RTÜK’te inceleme ve gerekirse soruşturma açılmasına karar verildi. Söz konusu kuruluşların isimleri daha önce izinsiz yayınlarla gündeme gelmiş ve bu şirketlerle ilişkisi olduğu öne sürülen İzin ve Tahsisler Dairesi Başkan Yardımcısı Emin Maltaş ile aynı dairede çalışan mühendis Veli Ünal hakkında soruşturma açılmıştı. Ünal daha sonra memuriyetten istifa etmiş, Maltaş ise başka daireye sürülmüştü.

 
ÜÇE BÖLÜP SATIYOR

Cumhuriyet’e konuşan RTÜK üyesi Süleyman Demirkan yaşanan süreçten devletin uğradığı zararın milyonlarca TL’ye ulaştığını ifade ederken sözlerini şöyle sürdürdü: “Altyapı kuruluşu, Türksat’ın 22 bin 500 dolara sattığı 1 frekans aralığını üçe bölerek üç yayın kuruluşuna aylık 37 bin 500 dolara satıyor. Yani frekans başına 15 bin dolar zarar ediliyor. 97 yayın kuruluşu RTÜK’ten izin almayarak RTÜK’ü televizyon başına yıllık 24 bin lira zarara sokuyor. Bunun sorumlusu da en başta bir önceki başkan Davut Dursun’dur.”

Cumhuriyet
<< Önceki Haber RTÜK'ü böyle kandırmışlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER