RTÜK'ü kaybetmemek için 'koltuk oyunu' formülü

RTÜK’teki görev süresi biten Davut Dursun, Meclis Başkanı’nın seçim sisteminde değişikliğe gidebileceğini ve AK Parti’nin kurulda çoğunluğunu koruyacağını söyledi.

RTÜK'ü kaybetmemek için 'koltuk oyunu' formülü

Meydan Gazetesi'nden Aslıhan Aydın'ın haberine göre üyeleri Meclis’teki partilerin koltuk sayısına göre şekillenen RTÜK’te, AK Parti’nin çoğunluğunu kaybetmemesi için yeni formül geliştirildiği ortaya çıktı. 2011 yılında kullanılan ‘en yüksek artık yöntemi’ yerine, ‘D’Hondt yöntemi’ tercih edilerek; AK Parti’nin 9 üyeli RTÜK’te 5 üyelik çoğunluğunu koruması sağlanacak. Planı RTÜK Başkanı Davut Dursun deşifre etti. Görevinden ayrılmadan önce gazetecileri kabul eden Dursun, AK Parti’nin RTÜK’teki çoğunluğunu kaybetmeyebileceğini çünkü yeni seçilen Meclis Başkanı İsmet Yılmaz’ın tercih edeceği yönteme göre bunun belirleneceğini söyledi.

SİSTEM DEĞİŞİRSE AK PARTİ 5 ALIR
 Dursun, sistemle ilgili şu açıklamayı yaptı: “AK Parti’nin 5 olan kontenjanının 4’e düşmesi, HDP’nin veya MHP’nin 1’er olan kontenjanının ikiye çıkması gibi bir tartışma var. Ona karar verilmiş değil. Eğer bunun hesaplanmasında ‘en yüksek artık yöntemi’ni kullanırsa; o zaman MHP veya BDP’ye vermesi gerekir. D’Hondt sistemi uygulanırsa o zaman durum farklı oluyor. AK Parti’nin üye sayısı yine 5’te kalıyor.”

meydangazetesi

 
<< Önceki Haber RTÜK'ü kaybetmemek için 'koltuk oyunu' formülü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER