Rumlar, Türk askeri uçaklarının hava ihlali iddiasıyla BM'ye şikayette bulundu


Güney Kıbrıs'ın Birleşmiş Milletler'deki (BM) Daimi Temsilcisi Nikos Emiliu'nun, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a Türk askeri uçaklarının Güney Kıbrıs'ın hava sahasını ihlal ettiği yönünde şikayet mektubu gönderdiği bildirildi.

Rum basını, Emiliu'nun Ban'a yolladığı 21 Ocak ve 5 Şubat 2016 tarihli mektupların dün BM resmi belgesi olarak yayımlandığını yazdı. Alithia gazetesi, mektuplarda, 2015 Aralık ayı ve 2016 Ocak ayında yapıldığı öne sürülen ihlallerin tam listesinin bulunduğunu aktardı.

Gazete, Şubat ayında yollanan mektupta, "Türk askeri kuvvetlerinin Ocak ayında Mağusa limanına yasadışı girişiyle" ilgili bir listenin de yer aldığını yazdı.

Habere göre Emiliu mektubunda "Türkiye'nin faaliyetleri açıkça sözde Kıbrıs Cumhuriyetinin egemenliğini alaşağı etmeyi, devam eden defacto bölünmenin güçlenmesi, Kıbrıs Cumhuriyetinin işgal altındaki toprakları üzerindeki hava sahasını talep ederek ayrıkçı varlığın statüsünü yükseltmeyi hedefliyor." iddiasında bulundu.

"LEFKOŞA FIR HATTI SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE TACİZ EDİLMEYE DEVAM EDİYOR"

Mektupta, "Türkiye'nin, telsiz çağrılarıyla Lefkoşa FIR Hattında sivil ve askeri uçakları sistematik olarak taciz etmeye devam ettiğinin" belirtildiğini iddia eden gazete, Emiliu'nun, "Lefkoşa FIR Hattı ve sözde Kıbrıs Cumhuriyetinin ulusal hava sahasındaki ihlaller azalmadan devam ediyor. Türkiye'nin ısrarla uluslararası hukuku ihlal etme ve meydan okurcasına uluslararası tüzük ve kuralları ihlal etme yönündeki politikası uluslararası sivil havacılık güvenliğini tehlikeye atıyor, bölgenin istikrarına olumsuz etki yapıyor ve Kıbrıs üzerindeki hava trafiğinde zorluklar yaratıyor." ifadelerini kullandığını da aktardı.

Habere göre Emiliu, sözlerini sonlandırırken, "Türkiye'nin hava trafiğiyle ilgili uluslararası kuralları ihlalleri ve sözde Kıbrıs Cumhuriyetinin hava sahası ve karasuları ihlallerini Rum Hükümeti adına güçlü bir şekilde protesto ederek bunların derhal sonlanmasını" talep etti. CİHAN
<< Önceki Haber Rumlar, Türk askeri uçaklarının hava ihlali iddiasıyla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER