Rus akademisyen Meyer: Ermenistan da arşivlerini açsın


Rusya'nın ünlü Türkologlarından Moskova Devlet Üniversitesi'ne bağlı Asya ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü onursal Başkanı Prof. Dr. Mihail Meyer, Ermenistan'ın da 1915 yılına ait arşiv belgelerini açmasını istedi.

Azerbaycan basınına konuşan Meyer, 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan olaylarla ilgili Ermeni ırkçı Taşnakların belgelerini sunması gerektiğini söyledi. Rus Türkolog, "Türk belgeleri çok sayıda. Fakat Taşnaksutyun eskisi gibi belgeleri saklayarak hiç bir şey yayınlamıyor. Türk belgelerini gördüm, onlarda sorun yok. Peki Taşnaksutyun'un belgeleri nerede? Onlar Amerikan arşivlerinde, yayınlamak istemiyorlar." eleştirisinde bulundu.

Tarihi olayların belgelere dayandırılarak değerlendirilmesi gerektiğini savunan Meyer, "Eğer belgeler yoksa tarihi konular üzerinde spekülasyonlar başlıyor. İşte sonuç: "soykırım" konusu tarihi spekülasyona dönüştü. Belgeleri masaya koyalım. 100 yıl geçti. Saklanacak ne var ki? Belgelerinizi gösterin, biz tarihçiler olarak bakalım işin gerçeğinde neler yaşanmış. Eğer taraflardan biri belgeleri yayınlıyorsa, diğer taraf ise saklıyorsa, bu durumda yanlış bilgi ortaya çıkacak. Bu da doğru değil." dedi.

Haziran 2013'te Rus Kultura televizyonun "Türk marşı" adlı programına konuk olan Meyer, sunucunun "Osmanlı'nın son döneminde 1,5 milyon Ermeni öldürüldü mü?" sorusu üzerine, Meyer "İşte bu bizim genel sorunumuz. Zaten o dönemde Ermenilerin toplam nüfusu 1,5 milyon idi. Bence 1,5 milyondan bahsetmek doğru değil. Ayrıca çoğu insanın kurşun veya kesilerek öldürüldüğünü söylemek de yanlış. Çünkü çoğu Ermeni sürgün sırasında açlıktan hayatını kaybetti." yanıtını vermişti.
CİHAN
<< Önceki Haber Rus akademisyen Meyer: Ermenistan da arşivlerini açsın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER