Rus bilim insanları robot hamam böceği üretti


Rusya Kant Baltık Federal Üniversitesi bilim insanları, gerçek hamam böceğini model alarak robot hamam böceği yaptı. Yaklaşık 7 ayda geliştirilen robot hamam böceği, gerçek bir hamam böceğiyle aynı boyutta ve aslıyla birçok benzerlik gösteriyor. Robot böceğin gelecekte göçük altında kalan insanları aramada ve istihbarat alanında kullanılması öngörülüyor.

Robot hamam böceğinin baş tasarımcısı Aleksey Belousov, geliştirme aşamasındaki böceğin şu ana kadar verilen görevleri başarıyla yerine getirdiğini belirtti. Robot böcek Blaberus Giganteus isimli Güney Amerikalı bir hamam böceği türünden ilham alınarak üretildi.

Yüzlerce küçük detayı içinde barındıran kiber böceğin uzunluğu sadece 10 santimetre ve saniyede 30 cm yol kat edebiliyor. Cep telefonlarına kurulabilecek standart bir uygulama ile kontrol edilebilen robot ayrıca, hassas sensör, engelleri tespit edebilmek için sistem kontak ve kontak dışı sensörlerine sahip.

İçinde mini bir kamera, ivmeölçer, jiroskop ve manyetikölçer barındıran böcek ayrıca 10 gram ağırlığında yük de taşıyabiliyor. Geliştirilmeye devam eden robotun 20 dakikalık pil ömrünün uzatılması, navigasyon sistemi eklenmesi, hızının artırılması ve daha iyi kamufle için uygun bir dış renk verilmesi planlanıyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Rus bilim insanları robot hamam böceği üretti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER