Rus gelinler iki ülke dostluğu için kahve pişirdi

Rus gelinler iki ülke dostluğu için kahve pişirdi

Yerleşik Rus gelinler yaptıkları Türk kahvesi ile 'Bir fincan acı kahvenin kırk yıl hatırı var' diyerek son aylarda gerilen Türkiye-Rusya ilişkilerinden dolayı dostluk mesajı verdi.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde yerleşik yaşayan Ruslar ve gelinler Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) ve Manavgat Kültür ve Yaşam Derneği'nin (MAYDER) Titreyengöl'de bir beş yıldızlı bir otelde düzenlediği 'Kırk Yıl Hatırına' adlı Türk kahvesi yapma etkinliğinde bir araya geldi. Etkinliğe Manavgat'ta yerleşik yaşayan çok sayıda Rus aileler ile gelinler katıldı. MATSO ve MAYDER, etkinliğin ana temasının son günlerde Suriye sınırında sınır ihlali yaptığı gerekçesi ile düşürülen Rus uçağı sonrası 2 ülke arasında artan gerginliğin bir Türk kahvesi içimiyle sona ermesi olduğu belirtildi.

En güzel Türk kahvesi yapımı yarışmasında Rus gelinler İrina, Olga, Çınar, Ergenia, Tanya, Vita, Jenya, Tany, Valentina, Maria, Viza, Nergiz ve Tatyana kahve pişirme öncesi el değirmenleriyle kahve öğüttü. 11 Rus gelinin katıldığı en güzel Türk kahvesi yapımı yarışmasında jüri üyesi olan Manavgat Kaymakamı Nazmi Günlü, Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Öz, Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu(MYO) Müdürü Prof.Dr. Hacer Bakır Sert, MATSO Başkanı Ahmet Boztaş ve Hüseyin Başkurt hepsini birinci seçti. MATSO Başkanı Ahmet Boztaş ve Kaymakam Nazmi Günlü, Rus gelinlere MATSO'nun hazırladığı hediye paketini verdi.

Kaymakam Nazmi Günlü, yaptığı açıklamada, en büyük turizm destinasyonu unvanına sahip Manavgat'a yıllık 4,5 milyon turistin tatile geldiğini, bunun yanı sıra değişik milletlere ait vatandaşların da bölgeyi sevdiği için yerleşik yaşadığını söyledi.
Manavgat'ta yerleşik yaşayan yabancılara yerleşik yabancı deme yerine 'komşularımız' demeyi uygun bulduklarını belirten Günlü, kendi ülkelerinden burada yaşamaya gelenlerin Türk kahvesi içerek hep birlikte hemşehrilik anlayışı içinde yaşayacaklarını kaydetti.

MATSO Başkanı Ahmet Boztaş da yaptığı konuşmada, yerleşik yaşayan yabancılara 'yeni Manavgatlılar' demeyi daha uygun bulduklarını söyledi. Yerleşik yabancıların da Manavgat'ın asil unsurları olduğunu belirten Boztaş, "Son günlerde yaşanan olaylar sonrası 'Kırk Yıl Hatırına' isimli en güzel Türk kahvesi yarışması ile kalıcı dostlukların en kadar önemli olduğuna dikkat çekmek istedik. Bizim kültürümüzde 'Bir fincan acı kahvenin kırk yıl hatırı var' sözü doğrultusunda son dönemde yaşanan Türkiye-Rusya ilişkilerinde son yaşayan olayların bir kahve içimi ile dostluk ve barışa bırakması temasını oluşturmak istedik." dedi.

MAYDER Başkanı Ezgi Bahçealtı ise bu sene 2'ncisini gerçekleştirdikleri yarışma ile son günlerde dost iki ülke arasında yaşanan üzücü olayların Türk kahvesi dostluğu ve sıcaklığı içinde, kalıcı dostluk içinde sonsuza değin sürmesi olduğunu ifade etti.

RUS GELİNLER: KRİZİN KISA SÜREDE BİTMESİNİ İSTİYORUZ

Türkiye ile Rusya arasında son dönemde yaşayan tatsız olayların kendisini çok üzdüğünü söyleyen Rus gelini İrina Valiyev, eşinin Türk olduğunu, 3 çocuğu bulunduğunu ve 11 yıldır Manavgat'ta yaşadığını söyledi. Son dönemde 2 ülke arasında oluşan gerginliğin bir Türk kahvesi içimi rahatlığında tatlıya bağlanmasını isteyen İrina Valiyev, "Eşim Türk, üç çocuğum var, 11 yıldır Manavgat'ta yaşıyorum. Türk vatandaşı oldum ama bütün akrabalarım Rusya'da yaşıyor. Türkiye-Rusya arasındaki üzüntü verici gerginliğin barış ve dostluk içinde çözülmesini istiyoruz. Küslüğün ve dargınlığın sona ermesini istiyorum. Rusya'nın da Türkiye ile barışacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı. Valiyev, eşine Türk kahvesi yanı sıra Türk yemekleri de yaptığını söyledi.

Kırgız asıllı Rus uyruklu olan Çınar Balyemez, 12 yıldır Manavgat'ta yaşadığını eşinin de Türk olduğunu kaydetti. Kendisinin Kırgız asıllı olmasına karşı Rusya'da doğup büyüdüğünü ve çifte vatandaş olduğunun altını çizen Balyemez, "Benim eşim Türk ve çocuklarım var. Ben Rusya'da doğup büyümeme karşın kendime Türkiye'yi yurt seçtim. Son dönemde Rusya-Türkiye ilişkilerindeki üzüntü verici durum bizi çok üzdü. Endişelendirdi. Biz aynı zamanda turizmle uğraşıyoruz. Bu tatsız ve üzüntü verici olayın kısa sürede sona ermesini diliyorum. Bütün sorunların bir Türk kahvesi içiminde sona ermesini istiyoruz. İki tarafın her zaman barış içinde dostça kalmasını arzuluyorum. Umarım bu üzücü olaylar kısa sürede sona erer." şeklinde konuştu. Balyemez, eşine evlerinde Türk kahvesi yaptığını, burada bunu daha iyi yapmasını öğrendiğini dile getirdi.

Rus gelin Sviatlana Eren, iki dost ülke arasındaki yaşanan üzüntü verici bir olayın kısa sürede sona ereceğini umut ettiğini vurguladı. Rusların dünyada birinci sırada tatil yaptığı şehrin Antalya olduğunu hatırlatan Eren, şu açıklamayı yaptı: "Ruslar tatil yapmada Antalya'yı çok seviyor. Uzun yıllardır tatil yapma tercihlerini birinci sırada hep Antalya'dan yana kullandılar. Krizin iki ay içinde çözüleceğine inanıyorum. Krizin kısa sürede yerini eskiden olduğu gibi dostluk ve barışa bırakacağına inanıyorum. Onun için bu tür etkinlikleri anlamlı buluyorum. " CİHAN
<< Önceki Haber Rus gelinler iki ülke dostluğu için kahve pişirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER