Rus işgalinin 15. günü: Zelenskiy: Rusya yalan söylüyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Antalya'da başlayan ilk üst düzey müzakerelerde Rusya- Türkiye- Ukrayna dışişleri bakanları görüştü.

SHABER3.COM

15.10 Zelenskiy: Rusya yalan söylüyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Mariupol'deki hastane saldırısına ilişkin Rusya'nın açıklamasının yalan olduğunu söyledi. Rusya'nın saldırının sorumluluğunu taşıdığını söyleyen Zelenskiy, Moskova'nın propaganda siyaseti yaptığını belirtti. 60 bin insanın Rusya'nın saldırısı altında olan kentlerden tahliye edildiği bilgisini paylaşan Zelenskiy, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüşmeler yaptığını ve Avrupa liderleriyle birlikte mücadele gösterdiklerini dile getirdi. Zelenskiy savaştan sonra Ukrayna kentlerini çok daha güzel bir şekilde kuracaklarını da sözlerine ekledi. 

14:05 İngiltere Dışişleri Bakanı Truss: Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kimyasal silah kullanması konusunda çok endişeleyiz

CNN'e konuşan Dışişleri Bakanı Liz Truss, İngiltere'de Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kimyasal silah kullanıldığı konusunda endişeler olduğunu söyledi.

Truss, Putin'in kimyasal silah kullanmasının çok büyük bir hata olacağını ifade etti.

ABD, Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal veya biyolojik silah kullanmayı planlıyor olabileceği konusunda daha önce uyarıda bulunmuştu.

Quote Message: Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kimyasal silah kullandığı konusunda çok endişeleyiz. Rusya'nın daha önce çatışma alanlarında bu silahları kullandığına tanık olduk. Ancak bu sefer Putin'in bu yoldan ilerlemesi çok büyük bir hata olur"
Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kimyasal silah kullandığı konusunda çok endişeleyiz. Rusya'nın daha önce çatışma alanlarında bu silahları kullandığına tanık olduk. Ancak bu sefer Putin'in bu yoldan ilerlemesi çok büyük bir hata olur"

13:44  Kritik zirvenin ardından konuşan Çavuşoğlu: "Bir görüşmede mucize beklenmemeli"

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası bugün Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanları ile Antalya'da yapılan ilk üst düzey zirveye Lavrov ve Kuleba'nın yanında Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da katıldı.

Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Antalya'daki kritik zirvesinin ardından açıklamada bulundu.

Rusya-Ukrayna savaşından bu yana siyasi düzeydeki ilk toplantı olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, görüşmelerin devamı için Belarus'taki teknik heyet görüşmelerinin de izlenmesi gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Bir görüşmede mucize beklenmemeli" dedi.

Quote Message: Ukrayna'da akan gözyaşının durdurulması için çaba sarf ediyoruz. Sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini savunuyoruz. Bu tür savaşların galibinin olmayacağının bilincindeyiz. Kaybedenin en başta masum siviller olduğunu vurguluyoruz. Bundan bölge ülkeleri başta olmak üzere herkes zarar gördü ve görür"
Ukrayna'da akan gözyaşının durdurulması için çaba sarf ediyoruz. Sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini savunuyoruz. Bu tür savaşların galibinin olmayacağının bilincindeyiz. Kaybedenin en başta masum siviller olduğunu vurguluyoruz. Bundan bölge ülkeleri başta olmak üzere herkes zarar gördü ve görür"

Quote Message: İki taraf da Türkiye'nin toplantıda bulunmasını özellikle istedi. Bugün bu görüşmede Türkiye'nin ulusal pozisyonunu saklı tutmakla birlikte, iki tarafın da talebiyle kolaylaştırıcı rol üstlendik. Özellikle insani boyutun önceliğine dikkat çektik. Savaşın ortasında kalan sivillerin de bir an önce kurtarılması gerektiğinin altını çizdik. Bunun için sürdürülebilir ateşkese gerek var. Sürdürülebilir ateşkes tesis edilene kadar insani ateşkesin sahada da işlemesi gerekiyor. Toplantıda Mariupol'dan bir insani koridor açılması gerektiğini vurguladık."
İki taraf da Türkiye'nin toplantıda bulunmasını özellikle istedi. Bugün bu görüşmede Türkiye'nin ulusal pozisyonunu saklı tutmakla birlikte, iki tarafın da talebiyle kolaylaştırıcı rol üstlendik. Özellikle insani boyutun önceliğine dikkat çektik. Savaşın ortasında kalan sivillerin de bir an önce kurtarılması gerektiğinin altını çizdik. Bunun için sürdürülebilir ateşkese gerek var. Sürdürülebilir ateşkes tesis edilene kadar insani ateşkesin sahada da işlemesi gerekiyor. Toplantıda Mariupol'dan bir insani koridor açılması gerektiğini vurguladık."
13.10 Antalya'daki dışişleri bakanları görüşmesinden sonuç alınamadı Türkiye'nin arabuluculuğunda Rusya ile Ukrayna arasında Antalya'da düzenlenen üçlü dışişleri bakanları toplantısı sona erdi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba toplantı sonrasında yaptığı açıklamada ateşkes konusunda ilerleme sağlanamadığını belirtti. En sıkıntılı durumun Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'de yaşandığını söyleyen Kuleba, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un insani koridorlar konusunda bir taahhütte bulunmadığını söyledi. Kuleba Rusya ile aynı formatta tekrar masaya oturmaya hazır olduklarını belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da çözüme yönelik her tür girişimi desteklediklerini söyledi.  12.45 Çin, Rusya'ya uçak yedek parçası satmayı reddetti Rusya'da sivil hava taşımacılığını denetlemekten sorumlu olan Federal Hava Taşımacılığı Ajansı'nın (Rosaviatsiya) açıklamasına göre Çin, Rus havayolu şirketlerine uçaklarda kullanılacak yedek parça satmayı reddetti. Rus haber ajansı Interfax'a konuşan Rosaviatsiya Sözcüsü, firmaların uçakların yedek parçalarını Hindistan ve Türkiye gibi başka ülkelerden temin etmeye çalışacaklarını söyledi.  12.35 İngiltere, Abramoviç'in mal varlığını dondurdu
İngiltere, Chelsea futbol kulübünün sahibi milyarder Roman Abromoviç'in de aralarında olduğu yedi Rus iş adamının mal varlığını dondurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlıkları nedeniyle mal varlığı dondurulan iş adamlarının servetinin toplam değerinin yaklaşık 19 milyar 740 milyon dolar olduğu belirtiliyor.  Yaptırım listesinde yer alan diğer altı isim, Rosneft'in CEO'su İgor Seçin, enerji ve maden şirketi En+ Group'ta hisseleri olan Oleg Deripaska, VTB Bank Yönetim Kurulu Başkanı Andrey Kostin, Gazporm CEO'su Aleksey Miller, petrol ve doğal gaz taşımacılığı şirketi Transneft'in başkanı Nikolay Tokarev ve Bank Rossiya CEO'su Dmitri Lebedev. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, konuyla ilgili açıklamasında "Putin'in Ukrayna'ya korkunç saldırısını destekleyenler için güvenli limanlar olamaz" ifadelerini kullandı.  12:22 Ukraynalı mülteciler Birleşik Krallık vizesi için tamamen sanal başvuru yapabilecek Ukraynalı mültecileri Birleşik Krallık vizesi için tamamen çevirimiçi başvuru yapabilecek.Salı gününden itibaren, pasaportu veya kimlik kartı olan Ukrayna vatandaşları, vize başvuru merkezini ziyaret etmek zorunda kalmadan tamamen sanal olarak vize başvurusunda bulunabilecekler.Yoğun baskı altındaki İngiltere Hükümet, güvenlik endişelerini gerekçe göstererek mülteciler için vize gereksinimlerini kaldırma çağrılarına direniyor. İşçi Partisi, İngiltere'yi Ukraynalı mülteciler için "normal vize koşullarını" kaldırmaya çağırmıştı. Ukrayna'nın Birleşik Krallık Büyükelçisi Vadim Pristayko da mültecilerin bürokratik engellerle karşılaşmaması gerektiğini söylemişti. Güvenlik kontrollerinin gerekli olduğunu kabul eden Pristayko, çoğu mültecinin bir tehdit oluşturmadığını savunmuştu. BBC İçişleri Editörü Mark Easton'ın analizine göre vize konusu, İngiltere İçişleri Bakanlığı kriz moduna soktu. Easton, savaştan kaçan ancak Birleşik Krallık hükümet yetkilileri tarafından geri çevrilen çaresiz ailelerin görüntülerinin İçişleri Bakanlığı ve İngiltere Başbakanı'na derinden zarar verdiğini söylüyor. 12.00: NATO'dan 'Ukrayna' açıklaması: Bizi çatışmaya sürüklemeyin NATO Genel Sekreter Yardımcısı Camille Grand, ittifakın Rusya'ya karşı savaş yürütmediğini ve Ukrayna'da gerilimin tırmanmasının önüne geçmek istediğini savundu. Fransız BFMTV televizyonuna demeç veren Grand, "NATO, Rusya ile savaşta değil ve bu çatışmada gerilimin yükselmesi risklerinden kaçınmak ve bunları yönetmek istiyor. Mümkün olan her yerde Ukraynalılara yardım etmemiz gerektiğini düşünüyorum, ancak bizi bu çatışmaya sürüklememelisiniz" dedi.
11.33 Ukrayna'da bugün sivillerin tahliyesi için 7 koridor açılıyor
Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'da bugün sivillerin tahliyesi için yedi koridor açılması kararlaştırıldı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk koridor açılacak olan kentler arasında Rus güçlerinin ablukası altındaki Mariupol'ün de olduğunu bildirdi. Bu arada Polonya sınır muhafızı, Rusya işgalinin başlamasından sonra Ukrayna’dan Polonya’ya kaçanların sayısının 1 milyon 430 bini geçtiğini açıkladı. Sadece Çarşamba günü yaklaşık 117 bin 600 kişinin sınırı geçtiği aktarılıyor. 10.48 Mariupol’deki hastaneye saldırıda en az 3 kişi hayatını kaybetti
Rusya’nın Mariupol’de bir çocuk hastanesi binasına düzenlediği saldırıda en az üç kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Kent belediyesinin Telegram hesabından yapılan açıklamada, "Ukrayna’nın işgal altında olan Mariupol kentinde bir çocuk ve doğum hastanesine dün düzenlenen saldırıda aralarında bir kız çocuğunun da olduğu üç kişi hayatını kaybetti" denildi. Ukrayna yetkilileri daha önce saldırıda 17 kişinin yaralandığını açıklamıştı. 10.00 Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları Antalya’ya geldi
Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları Türkiye arabuluculuğunda gerçekleşecek toplantı için Antalya’ya geldi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba’nın, "Rusya’nın savaş eylemlerinin ve Ukrayna’ya karşı savaşın sona erdirilmesi" için müzakerelere katılmak için Antalya’ya iniş yaptığını duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rus heyetini taşıyan uçak da dün gece Antalya’ya inmişti. Anadolu Ajansı'nın haberine göre Rus heyet konaklayacakları Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'ndeki 5 yıldızlı Regnum Carya Oteli'ne hareket etti. Rusya ile Ukrayna arasında savaşın başlamasından bu yana hükümet düzeyinde ilk görüşme olma niteliği taşıyan buluşma, TSİ 09.30 ile 10.00 arasında başlayacak. Görüşmelere Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da eşlik edecek. 09.50 Rusya: Hastane uzun süredir askerler tarafından kullanılıyordu Rusya, Ukrayna’nın Mariupol kentinde bir çocuk hastanesi vurduğu haberini "sahte haber" olarak nitelendirdi. Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Birinci Yardımcısı Dimitri Polyanskiy, eski doğum hastanesinin uzun süredir askerler tarafından kullanıldığını söyleyerek, "Sahte haberler işte böyle doğuyor" diye konuştu. Polyanskiy Rusya’nın 7 Mart tarihinde hastanenin askeri bir unsur haline geldiği uyarısı yaptığını ve Ukraynalıların binadan ateş ettiklerini öne sürdü. 09.23 ABD'den Ukrayna'ya 13,6 milyarlık yardım
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi uzun çekişmelerin ardından 1,5 trilyon dolarlık bütçeyi büyük oy çoğunluğuyla kabul etti. Ailelerin geçim masraflarını azaltmak, yeni istihdam alanları yaratmak, yardıma muhtaç olanları desteklemek gibi farklı amaçların gözetildiği bütçede Rusya işgali altındaki Ukrayna'ya da yaklaşık 13 milyar 600 milyon dolarlık yardım öngörülüyor. ABD Temsilciler Meclisi'nin kabul ettiği bütçenin Senato tarafından da onaylanması gerekiyor. 09.10 Luhansk'taki ayrılıkçılar: Ukrayna 6 kez vurdu
Luhansk'ın kontrolünü elinde bulunduran Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Ukrayna güçleri tarafından son 24 saat içinde altı kez vurulduklarını duyurdu. Rus haber ajansı TASS'ın Luhansk Halk Cumhuriyeti temsilcilerine dayandırdığı habere göre Pervomaysk kentinde en az bir sivil yaralandı. Bir doğal gaz ve elektrik hattı zarar görürken iki köye elektrik verilemediği belirtildi. 8.31 Türk Lirası'nın bu yılki değer kaybı yüzde 11'e yaklaştı.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) bölgesel ekonomisti Roger Kelly, Ukrayna krizinin Türkiye'de yetkililerin sınırlı rezervler nedeniyle liranın değer kaybetmesine "izin vermek zorunda" olduğu anlamına geldiğini söyledi.Kelly, "Daha fazla döviz rezervi durumu iyileştirebilir ancak Ukrayna'daki durumun bu yıl için beklenen 34 milyar dolarlık turizm gelirinde büyük bir delik açması muhtemel" dedi ve ekledi:"Düşük faiz politikasını yeniden gözden geçirmeleri gerekebilir."
5:39 Zelenskiy’nin 2015'te çektiği dizi, yalnızca geçen hafta 15 ülkeye satıldı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy’nin siyasete girmeden önce çektiği dizinin haklarını elinde bulunduran İsveçli ajans, dizinin yalnızca geçen hafta 15 ülkeye satıldığını açıkladı. AFP haber ajansına konuşan Eccho Rights isimli ajansın ortağı Nicola Soderlund, 20 ülke ile daha konuştuklarını söyledi.

"Halkın Hizmetkârı" isimli 2015 yapımı dizide, Zelenskiy, tarih öğretmeni Vasiliy Goloborodko’yu canlandırıyordu. Öğretmen dizide viral olan bir konuşma sayesinde, sistemden yaka silken halkın oylarıyla devlet başkanı seçiliyor. Dizi gerçek olduğu gibi Zelenskiy’nin başında olduğu iktidar partisinin ismi de diziden gelen Halkın Hizmetkarları Partisi… Dizinin haklarını elinde bulunduran İsveçli firma, Netflix’te görüşme yaptıklarını söylüyor.


5:22 ABD'nin değerlendirmesi, 6 bin kadar Rus askerinin öldürüldüğü yönünde

Amerikalı askeri yetkililer, ikinci haftasını geride bırakan işgalde 5 bin ila 6 bin arasında Rus askerin öldüğünü değerlendiriyor. CBS televizyonuna konuşan uzman, yaralanan asker sayısını ise 15 bin ila 18 bin arasında olduğunu söyledi. İsminin gizli kalmasını isteyen aynı uzman, Rus kayıplarının “çok çok ciddi olduğunu” söyledi ve İkinci Dünya Savaşı’ndaki çatışma ölüm oranları ile karşılaştırılabilir olduğunu söyledi.

Ukrayna 12 bin Rus askerinin öldürüldüğünü savunuyor. Rusya ise geçen hafta 500’e yakın askerinin öldüğünü resmi olarak duyurdu. Yukarıdaki fotoğraf ise Lviv kentinde, üç Ukrayna askeri için yapılan cenaze töreninden. Askerlerin Herson bölgesideki çatışmalarda hayatını kaybettiği belirtiliyor.


2:54 ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, MiG 29 anlaşmazlığı sonrası Polonya'da

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, MiG 29’larla ilgili yaşanan anlaşmazlığın gölgesinde Polonya’yı ziyaret ediyor. Ukrayna'nın savaş uçağı isteğiyle gündeme gelen Rus yapımı MIG-29 savaş uçakları konusu Polonya ve ABD'yi karşı karşıya getirdi. Varşova'nın uçakları Almanya'daki ABD üssüne verme teklifi, Beyaz Saray tarafından kabul görmedi.

Konunun hassasiyeti nedeniyle, NATO bünyesinde de tartışmalar sürüyor. Amerikalı yetkililer, bu konunun Harris’in ziyaretinde kesinlikle masaya geleceğini söyledi. ABD Hava Kuvvetleri ve Savunma Bakanlığı yetkilileri, Polonya MiG'lerinin Ukrayna'ya transferi konusunda seçenekleri ve olası tepkileri değerlendirmeye almış durumda. Reuters haber ajansının aktardığına göre, Pentagon yetkilileri, söz konusu jetlerin bağış olarak kabul edilebilmesi noktasında en iyi kararı Beyaz Saray'ın verebileceğini değerlendiriyor.

Bu bağış gerçekleşse bile ABD'nin bunları hangi gerekçe ile Ukrayna'ya verebileceği konusu da belirsiz.


2:46 İngiliz ordusu, kaçak bir grup askerin Ukrayna'ya savaşmaya gitmiş olabileceğini doğruladı

İngiltere Silahlı Kuvvetleri, ordu mensubu küçük bir grubun, savaşmak için Ukrayna’ya gitmiş olabilceği haberlerini doğruladı. Ordudan yapılan açıklamada, askerlerin kendi imkanları ile Ukrayna’ya gitmiş olabileceği ifade edildi.

Ordu sözcüsü, “Onlara güçlü bir şekilde İngiltere’ye geri dönme çağrısı yapıyoruz” dedi. İngiltere ordusu, olay sonrası tüm personel için Ukrayna’ya seyahat yasağı getirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, işgalin ilk günlerinde, İngiliz sivillerin, Ukrayna’ya savaşmaya gitmesini desteklediğini söylemişti. Ancak hükümet daha sonra İngiliz Dışişleri’nin Ukrayna’ya seyahatin tavsiye edilmediğine yönelik açıklamasını hatırlattı. Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki savaşa katılan askerlerin yargılanabileceğini duyurdu.


2:04 IMF, Ukrayna için 1.4 milyar dolarlık paketi onayladı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Ukrayna için 1.4 milyar dolarlık bir acil yardım paketinin onaylandığını duyurdu. Yardım paketinin acil ödemelerin gerçekleştirilebilmesi için oluşturulduğu açıklandı. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, “Savaş bitip, kapsamlı bir hasar tespiti yapıldığında, yeniden inşa için daha büyük bir pakete ihtiyaç olacağını” söyledi. Dünya Bankası da hibe ve kredilerden oluşan yaklaşık 800 milyon dolarlık bir paket açıklamıştı.


0:59 Zelenskiy: Mariupol’daki hastane saldırısı Rusya'nın savaş suçu

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Mariupol’daki hastanenin Rus hava saldırısında vurulmasını bir savaş suçu olarak tanımladı. Saldırıda şu ana dek 17 kişinin yaralandığı biliniyor. Zelenskiy saldırı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Doğum hastanesinden bile korkan Rusya Federasyonu nasıl bir ülke?” İfadesini kullandı.

Zelenskiy şunları söyledi: “Hastanedeki birileri Rusça konuşanlara kötülük mü yapmıştı? Suçları neydi? Yoksa bu hastanenin nazilerden arındırılması mıydı?” Bugün, işgalcilerin topraklarımıza getirdiği tüm kötülüğün boyutlarını gösteren, Rusya’nın işlediği bu savaş suçunu birlikte kınamamız gerekiyor.” Zelenskiy, hastane saldırısının Ukraynalılara karşı bir soykırım yapıldığının “son kanıtı” olduğunu da savundu.


00:01 ABD, İngiltere ve AB, Rus petrol ürünlerine yasak ve sınırlamalar getirdi

Ukrayna'nın işgaline karşı Batılı ülkelerin Rusya ekonomisine yönelik uzun yaptırım listesine yenileri ekleniyor. ABD Rus petrolü ve petrol ürünleri ithalatını yasakladı, İngiltere ve AB, Rusya'dan petrol alımını aşamalı olarak azaltmaya çalışacak.


00:00 BM: Ukrayna'da 500'den fazla sivil hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler'in (BM) İnsan Hakları Ofisi, 24 Şubat'ta başlayan savaşın başından bu yana Ukrayna'da 516 sivilin hayatını kaybettiğini; 908 kişinin de yaralandığını açıkladı. BM, ulaşılamayan ve bombardıman altındaki yerleri de hesaba katarak sayının çok daha yüksek olma ihtimalinin bulunduğunu belirtti. Rusya ise Ukrayna'da sivilleri hedef aldığına yönelik haberleri reddediyor.
<< Önceki Haber Rus işgalinin 15. günü: Zelenskiy: Rusya yalan söylüyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER