Rus Jetleri Libya'da Türkiye'nin desteklediği grupları vuruyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Haziran 19 2020
ABD Afrika Komutanlığı’na (AFRICOM) göre Mayıs ayında Rusya tarafından Libya’ya gönderilen jetler ülkedeki savaşta aktif şekilde kullanılıyor.
AFRICOM’dan Mayıs ayında yapılan açıklamaya göre en az 14 adet MiG-29 ve Su-24 tipi jet, üzerlerindeki Rusça yazı ve işaretlerin boyayla kapatıldığı Suriye üzerinden Libya’ya uçtu.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre AFRICOM, Perşembe günü yaptığı açıklamada, bir Rus uçağının Libya’nın coğrafi olarak merkezinde yer alan Cufra kentinden havalandığına dair fotoğraflı delil olduğunu, MiG-29 tipi bir uçağınsa Sirte civarında fotoğraflandığını bildirdi.

Reuters haber ajansının ulaştığı Rusya Savunma Bakanlığı ise konuyla ilgili henüz yorum yapmadı.

Sirte ve Cufra kentleri, Libya’nın batısında uluslararası toplum tarafından tanınan başkent Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunu kontrol eden Halife Hafter’in Libya Ulusal Ordusu arasında ülkeyi bölen hattın üzerinde yer alıyor.

Libya Ulusal Ordusu, başkent Trablus’a yönelik 14 ay süren ilerlemesinin ardından son birkaç haftada doğuya geri çekildi. Grup, Sirte çevresini ve Cufra’daki hava üssünü hala kontrol ediyor.

AFRICOM, Rusya’ya ait jetlerin, Libya’daki savaşta Halife Hafter’e yardım eden özel askeri şirketleri desteklemek için kullanıldığını bildirdi.

AFRICOM Operasyonlar Başkanı Bradford Gering, bu Rus uçaklarının, uluslararası hukuka bağlı kalmayan, deneyimsiz paralı askerler tarafından kullanılmasının endişe oluşturduğunu dile getirdi ve geleneksel silahlı çatışma yasalarının, uçakları kullanan bu kişiler açısından bağlayıcılığı olmadığının altını çizdi.

Gering, ‘‘Rusya, masum Libyalıların hayatı pahasına NATO’nun güney kanadında stratejik bir bölgeye sahip olmak için çabalamaya devam ediyor’’ dedi.

AFRICOM, daha önce Mayıs ayında yaptığı açıklamalarda da bu uçakların Afrika’nın ba

Bu haberler de ilginizi çekebilir