Rus nükleer uzman: 100 vagon kömür yerine 1 kilogram uranyum

Rus nükleer uzman: 100 vagon kömür yerine 1 kilogram uranyum

Rusya'nın Kalinin Nükleer Santrali (KAES) Vardiya Dairesi Başkanı Valeri Feşukov, Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nin Türkiye için artı olacağını iddia etti.
Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Feşukov, santralde her biri 1000 Mw/s elektrik üreten 4 reaktörün faaliyet göstereceğini söyledi. Feşukov, "Rusya'nın merkez ve kuzeybatı bölgesine ürettiğimiz elektrik enerjisini sağlıyoruz. Santralimizde güvenlik çalışmaları da projeli ve kapsamlı şekilde yapılıyor. Akkuyu ile ilgili güvenlik konularında kafalara takılan endişelere gelince, şunları söyleyebilirim: Yıllarımızı verdik bu alana. Hiç bir sorun ve sıkıntı yok. Yeter ki güvenlik dahil gerekli çalışmalar doğru yapılsın." dedi.

Mersin Akkuyu'nun Türkiye için önemli proje olduğuna işaret eden Feşukov, "Bu alanda uzun yıllardır çalışan deneyimli biri olarak şunları söyleyebilirim: Akkuyu, Türkiye için bir artı olacak. Elektrik enerjisine talep giderek artıyor. Şimdi gelin santraller arasında kıyaslama yapalım. Nükleer santralnin özelliği şunlar: 1 uranyum tableti 730 kilogram kömür, 570 litre petrol ve 600 litre benzinle eş değer. 1000 Mw/s elektrik üreten bir nükleer santral için günde 1 kilogram uranyum gerekir. 1000 Mw/s elektrik üreten bir termik santral için ise günde 100 vagon kömür veya 67 sistern sıvı yakıt lazım. Artı çevre kirliliği açısından da önemli. Kömürle çalışan santrallerin çevreye ne kadar zararlı olduğunu biliyoruz" şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Rus nükleer uzman: 100 vagon kömür yerine 1 kilogram uranyum Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER