Rus ordusu Ukrayna'da yeni ve büyük bir saldırıya mı hazırlanıyor?

ABD Savunma Bakanlığı Rus ordusunun başkent Kiev ve Çernihiv'den çekilişinin tamamlandığını açıklarken, Rus güçleri Ukrayna'nın doğusundaki saldırılara yoğunlaştı. Luhansk bölgesinin valisi Serhiy Gayday "Burada yaşayan herkese çağrıda bulunuyorum: Hâlâ güvenliyken bölgeyi tahliye edin… Hâlâ otobüsler ve trenler varken bu fırsatı kullanın" dedi. Bağımsız kaynaklar, Rusya'nın Ukraynanın bazı bölgelerinden çekilmesinin yeni ve daha büyük bir saldırının hazırlığı olabileceğini belirtiyor.

SHABER3.COM

11:51 Alman istihbaratının dinleme kayıtlarına göre, Ruslar Buça’da katliam yaptı

Alman istihbarat teşkilatı BND’nin yaptığı dinlemelerin, Rus askerlerinin Ukrayna’nın Buça şehrinde sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını kanıtladığı bildirildi. Der Spiegel dergisinin haberine göre BND, elde ettiği bilgiler hakkında Federal Meclis’in ilgili komisyonunu çarşamba günü bilgilendirdi.

Rus askerlerinin kendi aralarındaki telsiz konuşmalarında sivilleri öldürdüklerini açıkça, çekinmeden anlattıkları, bu konuşmalarda verilen bilgilerin Buça’da çekilen fotoğraflarla örtüştüğü belirtildi.

Alman istihbaratının elinde, Rus paralı asker grubu Wagner’in de Ukrayna’da sivillerin katledilmesinde rol oynadığına dair kanıtlar bulunduğu aktarıldı. Habere göre eldeki bulgular, Ukraynalı sivillerin öldürülmesinin, kontrolden çıkan bazı askerlerin münferit eylemleri olmadığını gösteriyor. BND’ye göre sivillerin hedef alınması, Rusya’nın askeri stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

10:33 ABD, Ukraynalılara gelişmiş anti-tank SİHA'sı eğitimi veriyor

Üst düzey bir ABD'li savunma yetkilisi, az sayıda Ukraynalı'nın gelişmiş anti-tank SİHA'larının kullanımı konusunda eğitildiğini söyledi. Bir kişi tarafından kolayca taşınabilen Switchblade adlı sistem, operatöründen kilometrelerce uzaktaki hedeflere ulaşabiliyor. Sıklıkla "kamikaze" SİHA'ları diye adlandırılan silahlar, ucundaki savaş başlığıyla hedeflerine çarpıyor.

Switchblade Ukrayna Ordusu tarafından henüz kullanılmayan bir sistem ancak Beyaz Saray !6 Mart'ta 100 adet göndereceğini açıklamıştı. Savunma yetkilisi, eğitilen Ukraynalı personelin, askeri eğitim programı çerçevesinde zaten ABD'de bulunduğunu ve yakın gelecekte ülkelerine dönmeden önce diğer silah sistemlerinin eğitimlerini de alacağını vurguladı.

7:08 Ukrayna Dışişleri Bakanı: Yaşam kurtarmak için NATO'dan daha fazla silah gerek

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, yaşamların kurtulmasına yardımcı olmak için NATO ülkelerinden daha çok silah için "çok basit" bir çağrı yaptığını söyledi. Kuleba, NATO üyesi ülkelerden mevkidaşlarıyla yapacağı toplantı öncesi, gündeminin "basit" olduğunu ve Ukrayna'nın Rusya'yı yenilgiye uğratması için askeri desteğin en iyi yol olduğuna inandığını belirtti.

Kuleba, Brüksel'de mevkidaşlarıyla yapacağı toplantıda, ülkenin doğusunda yeniden başlayan Rus saldırıları karşısında Ukrayna'nın en iyi nasıl silahlandırılabileceğini konuşacak. Toplantıdan önce gazetecilere konuşan Kuleba, "sürdürülebilir ve yeterli" silah tedariki olmadan, Ukrayna'nın zaferlerine "büyük fedakarlıkların" eşlik edeceğini belirtti.


5:59 İngiltere Büyükelçiliği'nin güvenlik görevlisine Rusya hesabına casusluk suçlaması

İngiltere'nin Berlin Büyükelçiliği'nde görev yapan bir güvenlik görevlisi, Rusya hesabına casusluk yapmakla suçlandı. 57 yaşındaki David Ballantyne Smith'in bugün mahkemeye çıkartılması bekleniyor. Güvenlik görevlisi Ekim 2020- Ağustos 2021 arasında işlendiği iddia edilen suçlarla ilgili olarak 10 Ağustos'ta Alman polisi tarafından tutuklanmıştı.

Londra Metropolitan Polis Teşkilatı İngiltere'ye sınırdışı edilen Ballantyne'a Rus devletine faydalı bilgileri toplama ve iletmeyle ilgili dokuz farklı suçlama yöneltildiğini açıkladı.



5:43 Ukrayna Cumhurbaşkanı: Rus petrolü tamamen boykot edilmeli

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'ya yönelik ambargoları memnuniyetle karşılarken, yine de yetersiz olduğunu söyledi. Zelenskiy, son video mesajında Batı'ya daha ileri bir adım atıp, Rus petrolünün kullanımını boykot etme çağrısı yaptı.

Ukrayna lideri ayrıca, ambargo üzerine uzlaşılamamasının Ukrayna halkının yaşamına mal olduğunu vurguladı. Rusya, dünyanın en büyük üçüncü petrol ihracatçısı ve satışının yarısından fazlasını Avrupa'ya yapıyor. Rus petrolü, İngiltere'de petrol talebinin % 8'ini, ABD'de ise % 3'ünü karşılıyor.

Ukrayna lideri Zelenskiy, Moskova'nın petrol ihracatından, barış görüşmelerini ciddiye almasını gerekmediğini düşündürecek kadar çok para kazandığını belirtti. Zelenskiy, Rus bankalarının uluslararası mali sistemde tamamen dışlanması için ısrar etmeyi sürdüreceğini de ekledi.



5:01 Finlandiya askeri harcamalarını 2,2 milyar euro artırıyor

Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna işgalinden sonra savunma harcamalarını gelecek 4 yıl içinde 2,2 milyar euro artırma kararı aldı. Ek bütçe yüzlerce yeni profesyonel asker, sınır kontrolü ve mühimmat için kullanılacak. Finlandiya'nın Rusya ile 1.340 kilometre sınırı bulunuyor.

Gelişmeler Finlandiya'da NATO üyeliğini de yeniden gündeme getirdi. Finlandiya NATO üyesi olmasa da bölgedeki ortak tatbikatlara katılıyor. Ülkede yapılan son kamuoyu yoklaması, tam üyeliğe olan halk desteğinin %62'ye yükseldiğini gösteriyor. İşgal öncesi yapılan anketlerde halkın tam üyeliği desteklemediği sonucu çıkıyordu.



1:56 Pentagon: Rus güçlerin Kiev ve Çernihiv'den çekilmesi tamamlandı

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri Rus ordusunun, Ukrayna'nın başkenti Kiev ve Çernihiv bölgesinden tamamen çekilmiş olduğunu açıkladı. Pentagon'dan bir yetkili "Kiev ve Çernihiv yakınlarındaki Rus güçlerin bölgeden çekilmesi tamamlandı. Bu güçler Belarus ve Rusya'da yeniden toplanmak üzere çekildiler" dedi.

Pentagon sözcüsü John Kirby de, Rusya lideri Vladimir Putin'in "stratejik hedeflerinin hiçbirini gerçekleştiremediğini" belirtti; "Sadece az nüfuslu merkezlerde kontrolü alabiliyor. Harkov'u da ele geçiremedi" dedi. Rusya birkaç gün önce, güçlerini doğudaki Donbas bölgesinde yoğunlaştıracağını açıklamıştı.

Başka bir üst düzey Pentagon yetkilisi ise Rus güçlerin ileride Kiev'e geri dönüp dönmeyeceği bilmenin mümkün olmadığını söyledi. Savaş Çalışmaları adlı düşünce kuruluşu ise geri çekilen Rus güçlerin savaş kabiliyetini kazanmak için zamana ihtiyacı olduğu görüşünü aktardı.

Rusya'nın Ukrayna'ya gönderdiği 130 taburun 80'den fazlasının hâlâ ülkede olduğu tahmin ediliyor. Amerikan haber ajanslarına konuşan bir savunma yetkilisi ise geri çekilen Rus askeri sayısının yaklaşık 24 bin olduğunu belirtti.



0:15 Putin'in yaptırım uygulanan kızları hakkında neler biliniyor?

ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yetişkin kızları Katerina Vladimirovna Tikhonova ve Maria Vladimirovna Vorontsova'nın mal varlıkları için de yaptırım uygulama kararı aldı. Bu iki kızı Putin'in eski eşi Lyudmila ile evliliğinden olan kızları. Çift 2013 yılında ayrılmıştı.

ABD, 36 yaşındaki Maria Vorontsova'nın "Kremlin'den milyarlarca doların sağlandığı, devlet fonuyla yürütülen genetik araştırma programları yönettiğini, bu programların doğrudan Putin tarafından denetlendiğini" açıkladı. Vorontsova, endokrinoloji üzerine uzmanlaşmış bir akademisyen.

35 yaşındaki kız kardeşi Katerina Tikhonova ise Beyaz Saray tarafından "Yaptığı işlerle Rusya Hükümeti ve savunma sanayine destek veren bir teknoloji firması yöneticisi" olarak tanımlanıyor.

Tikhonova aynı zamanda uluslararası yarışmalara da katılmış olan bir dansçı. Putin'in ailesi hakkında son derece "muhafazakar" olduğu ve zamanında "ailemi hiç kimseyle tartışmam" dediği biliniyor.

Peki Putin'in kızlarına neden yaptırım uygulanıyor?
<< Önceki Haber Rus ordusu Ukrayna'da yeni ve büyük bir saldırıya mı... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER