Rus sözcüden sitemkâr dostluk mesajı: Biz düşman mıydık ki uçağımızı düşürdünüz?

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Aralık 11 2015
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, gerginleşen Türk-Rus ilişkilerini Cihan Haber Ajansı'na değerlendirdi. İki ülke arasındaki ortak değerlere vurgu yapan Rus sözcü, "Biz düşman mıydık ki uçağımızı düşürdünüz?" diye sordu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, gerginleşen Türk-Rus ilişkilerini Cihan Haber Ajansı'na değerlendirdi. İki ülke arasındaki ortak değerlere vurgu yapan Rus sözcü, "Biz düşman mıydık ki uçağımızı düşürdünüz?" diye sordu.

Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesini anlamakta halen güçlük çektiklerini savunan Zaharova, "Çok sayıda Rusya vatandaşı Türkiye'de yaşıyor. Türk ve Rus kanı taşıyan yavrularımız var. Turistlerimiz kendi evi gibi Türkiye'ye tatile, gezmeye gidiyor. Niçin bu dostane ilişkilerimizi baltalıyoruz?" diye konuştu.

AÇIKLAMA İÇİN ACELE ETMEDİK, OLAYIN DETAYINI BEKLEDİK

Türkiye'nin kadim tarihi ve zengin geleneklere sahip olan bir ülke olduğunu hatırlatan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, uçak krizinde yaşanan olumsuzlukları Moskova zaviyesinden anlattı. Uçağın düşürülmesiyle ilgili basında yer alan ilk haberlerin ardından Moskova'nın aceleci davranmayarak "bekle gör" politikası izlediğini, hiçbir yetkilinin resmi açıklama yapmadığını dile getirdi. Zaharova'ya göre Moskova, olayın detayını tam öğrenmek için bekledi.

Rus sözcü, "Eğer Rusya olumsuz, saldırgan eğilim içinde olsaydı ve Türkiye ile ilişkileri bozmaya niyeti olsaydı bu durumda anında açıklama yapardı. Ama Moskova bunu yapmadı. Moskova olayın araştırılması için gereken tüm incelemeleri yaptı." dedi.

MADEM UÇAĞIMIZ İZLENİYORDU, PEKİ KİME AİT OLDUĞUNU BİLMEK ZOR MUYDU?

Zaharova, Moskova'nın uçak krizinde açıklama için acele etmemesinin bir diğer sebebini ise Ankara'dan bilgilendirme beklentisine bağladı. Zaharova şöyle konuştu: "Türkiye'den olayla ilgili açıklama beklendi. Bunu belki Türkiye toplumu bilmez. Türkiye, Rusya'yı aramak, başvurmak yerine garip davranışlarda bulundu. Rusya halkına çağrı yapılabilirdi. Çünkü pilotumuz hayatını kaybetmişti. İçten, samimi şekilde üzüntülerini Rusya halkına iletebilirdi Ankara. Çünkü, Türkiye'ye karşı kesinlikle kötü bir davranışta bulunmadık. Ama Ankara bunları yapmadı. Türkiye, Rusya halkına başsağlığı yerine, koşarak toplantı y

Bu haberler de ilginizi çekebilir