Rusya, Amerikan istihbarat jargonuyla Türkiye'yi yalanladı: Soba borusu hali


Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ankara'nın Rus hava güçlerinin Suriye'de bilerek okulları ve hastaneleri hedef aldığı ve sivilleri öldürdüğüne yönelik iddialarını Amerikan jargonunu kullanarak yalanladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bu iddiaların "bir yalan olduğunu" belirterek, "Bu açıklamalar bir başka 'soba borusu' halidir." dedi.

Rus Sözcü, açıklamasında ayrıca Amerikan istihbarat jargonuna ait bir kelime olan soba borusu (stove piping) kelimesini kullandı. 'Soba borusu', mecazi olarak kurumların kendi içlerinde etkin olmakla birlikte birbirleri arasındaki eşgüdüm kuramamaları anlamına geliyor.

SOBA BORUSU HALİ NEDİR?

Amerikan istihbaratı jargonunda "soba borusu hali" (stove piping), elde edilen bilgilerin kusurlu değerlendirildiğini anlatmak için sık sık başvurulan bir deyim. İstihbarat uzmanları bu deyimle, soba borularının birbirleriyle hiçbir bağlantısı olmayan ve sadece tek bir soba için işlev gören nesneler olmasına gönderme yaparak, farklı yerlerden edinilen bilgilerin başka kaynaklardan elde edilen bilgilerle karşılaştırılmaksızın değerlendirilmesini ifade ediyor. Bir başka deyişle, "soba borusu hali" doğrudan istihbarat bilgilerinin mutlaka yanlış olduğu anlamını taşımıyor. Aksine istihbaratçılar, bu mecazi ifadeyi, toplanan bazı yararlı bilgilerin, farklı istihbarat birimleriyle koordineli bir şekilde genel konjonktür ışığında analiz edilmediğini anlatmak için kullanıyor. Ancak yine de bir bilginin farklı kaynaklardan gelen bilgilerle birlikte değerlendirilmemesi, devleti yanlışa götürme riskini arttırıyor.

Zaharova, açıklamasında 'Türkiye'nin Rus savaş uçaklarının Suriye'de sivilleri ve hastaneleri hedef aldığını söylerken "yalan söylediğini" öne sürdü. Zaharova, şunları söyledi: "Rus tarafının ve Rus hava güçlerinin bilerek Suriyeli sivilleri, okulları ve hastaneleri yok ettiği bir yalandır." dedi. Ankara'nın iddialarının doğru olmadığını söyleyen Zaharova, "Bu açıklamalar bir başka 'soba borusu' halidir. Bunun doğru olmadığını söyleyebilirim, bu bir yalan." dedi.

Ankara'nın açıklamalarının, Suriye için varılan Münih anlaşmalarının uygulanmasında "Türk tarafının yapıcı bir yaklaşıma sahip olmadığını gösterdiğini" kaydetti.

Dışişleri Sözcüsü, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Rusya'nın gizlice IŞİD'i desteklediğini" söylemesini de "kabul edilemez" olarak nitelediklerini aktardı.
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya, Amerikan istihbarat jargonuyla Türkiye'yi yalanladı:... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER