Rusya Büyükelçisi: İlişkileri düzeltmek için arabulucuya gerek yok


Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Türkiye-Rusya ilişkilerini düzeltmek için arabulucuya ihtiyaç olmadığını söyledi. Karlov, "Pozisyonumuz Türk tarafı tarafından biliniyor, diplomatik ilişkileri sonlandırmadık. İki büyükelçilik de çalışmalarına devam ediyor. Eğer Türkiye ilişkileri normalleştirmek için gerçek adımlar atmak istiyorsa bunun için bütün imkanlara sahip." diye konuştu.

Rus RİA Novosti ajansına konuşan Andrey Karlov'a, iki ülke arasında Kazakistan, Azerbaycan, Kırgısiztan gibi ülkelerin arabulucuk yapmak istediği hatırlatılarak, arabulucuların çalışmalarının ilişkilerin düzelmesinde faydası olup olmayacağı soruldu. Bu soruya cevaben Türkiye-Rusya ilişkilerini düzeltmek için arabulucuya ihtiyaç olmadığını dile getiren Andrey Karlov, "Pozisyonumuz Türk yetkilileri tarafından biliniyor, diplomatik ilişkileri sonlandırmadık. İki büyükelçilik de çalışmalarına devam ediyor. Eğer Türkiye ilişkileri normalleştirmek için gerçek adımlar atmak istiyorsa bunun için bütün imkanlara sahip." dedi.

Bütün siyasi farklılıklara rağmen uçak krizinden önce Türkiye'yi aynı düşünmedikleri konular da dahil bütün konuları görüşebilecekleri önemli bir ortak olarak gördüklerinin altını çizen Rusya Büyükelçisi, şöyle devam etti: "Bu normaldir, iki ülkenin bir konuda farklı yaklaşıma sahip olması. Bu en yakın müttefikler arasında bile olur. Bu problemlerin görüşülmesi için bir stratejik planlama grubu oluşturulur, dışişleri bakanları ve birim başkanları ile yıllık toplantılar gerçekleştirilir. Uçak krizinden birkaç gün önce devlet başkanlarımızın 16 Kasım'da Antalya'da bir araya geldiklerini hatırlıyorum ve burada bütün farklı konular görüşüldü."

Ancak uçağın düşürülmesinin "Rusya devletine karşı bir meydan okuma" olduğunu vurgulayan Rusya Büyükelçisi, "Bu sadece ikili ilişkilerimize zarar vermedi aynı zamanda uluslararası terörle mücadeleye de zarar verdi. Bu zararı Türkiye verdi. (Uçağın vurulması) ilişkilerimize zarar veren garip ve anlaşılması güç bir olaydı. Daha önce yaşanmamış bir olaydı. NATO'nun bizim uçaklarımızı düşürdüğü bir başka hadise hatırlamıyorum. Rusya Devlet Başkanı açıkça söyledi, Türkiye'den arkamızdan böyle bir darbe beklemiyorduk. Elbette bu tepki duygusal görülebilir, ama kamu çıkarlarının korunması düşünüldüğünde duygulara atıfta bulunamam." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya Büyükelçisi: İlişkileri düzeltmek için arabulucuya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER