Rusya'da muhalifler, Nemtsov'u anmak için yürüyor


Rusya'da muhalifler, bir yıl önce Moskova'da öldürülen muhalif politikacı Boris Nemtsov'u anmak için yürüyor. Moskova'nın Strastnoy Bulvarı'nın her iki yakasından yürüyüşe başlayan muhalifler, planlanan güzergah üzerinden kortejler halinde yürüyüşlerini devam ettiriyor.

Kortejlerin başında ise Rusya'nın önde gelen muhalif isimleri yer alıyor. Bunlar arasında Parnas (Cumhuriyetçi Parti-Halkın Özgürlüğü Partisi) Partisi Genel Başkanı Mikail Kasyanov, Parnas Genel Başkan Yardımcısı İlya Yaşin, Devlet Duma'sı milletvekili Dmitri Gudkov ve yine milletvekili olan babası Gennadi Gudkov, muhalif politikacı Aleksey Navalni, aktivist Vladimir Milov, Aleksandr Ryklin, Sergey Davidis gibi isimler bulunuyor.

Yürüyüşün gerçekleştirildiği güzergaha çok sayıda polis yerleştirildi. Polis zırhlı araçları da Petrovka Sokağı'nı trafiğe kapadı. İnterfax ajansı, polis helikopterlerinin de yürüyüş alanının üstünde uçtuğunu bildirdi. Yürüyüşe katılanlar, Nemtsov'un öldürüldüğü yere çiçekler bıraktı.

Rusya'da 20 yıldır siyasetin içinde olan liberal politikacı ve ünlü bir fizikçi olan Boris Nemtsov, Sovyet sonrası dönemde Rusya'ya kapitalizmin yerleşmesinde en önemli isimlerden biri olarak biliniyor. 1990'lı yıllarda Rusya eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin ile birlikte çalışan Boris Nemtsov, Enerji Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu. 2003'ten öldürülene kadar siyasetten çok iş hayatıyla ilgilenen Nemtsov, Putin'in tanınmış muhaliflerinden biriydi. Nemtsov, Putin'i "otoriter olmakla" hükümeti de "demoktatik olmayan bir rejim olmakla" suçluyordu. Nemtsov'un, Putin'in yolsuzluk yaptığı iddialarını kaleme aldığı çok sayıda yayını bulunuyordu.

Sıklıkla hükümeti ve politikalarını eleştiren Nemtsov, 2012'den ölümüne kadar Parnas Partisi'nde genel başkan yardımcılığı görevi yapmıştı.

Nemtsov, 27 Şubat 2015 tarihinde Kremlin ve Kızıl Meydan yakınındaki köprünün üzerinde uğradığı suikast sonucu hayatını yitirmişti. Nemtsov, sırtından aldığı 4 kurşunla öldürülmüştü.

CİHAN
<< Önceki Haber Rusya'da muhalifler, Nemtsov'u anmak için yürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER